ROM, leselager, hukommelsesbrikke i datamaskin der innholdet er lagret fast (se fastvare), slik at det ikke kan slettes eller endres fra et program. Brukes blant annet til lagring av oppstartrutiner (BIOS), driverprogrammer, protokoller med mer. ROM-egenskapen er viktig for å hindre uhell, for eksempel overskriving eller sletting av oppstartprogrammer.

ROM betegner både en egenskap og en teknologi. Den egentlige ROM-brikken får sitt datainnhold ved selve produksjonen.  Innholdet, for eksempel et oppstartprogram - kan da bare endres ved å skifte brikke. PROM (Programmable Read-Only Memory) programmeres etter at brikken er ferdig, noe som forenkler produksjon og videre håndtering. Programmeringen kan skje ved at forbindelser brennes over, for eksempel i celler som skal lagre bit med verdi 1.

EPROM er en teknologi for å slette og reprogrammere ROM-brikker ble utviklet tidlig på 1970-tallet. En bit er lagret som «innestengt ladning» og programmeringen skjer ved en høyere spenning enn det som er på brettet under drift. Slettingen skjer ved å belyse brikken med ultrafiolett lys, og EPROM-brikker er lett kjennelig ved et vindu på brikken. Omprogrammering krever at brikken tas ut av brettet og settes i en spesiell enhet for sletting og omprogrammering som krever høyere spenning enn vanlig bruksspenning.

Innholdet på EEPROM-brikker kan forandres ved hjelp av programvare i den maskinen brikken(e) er montert i – slike brikker kalles ofte flash-EPROM. Programmering krever ekstra lang tid og et dataord vil ikke endre innhold selv om det skulle bli skrevet til fordi skrivepulsen er for kort.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.