Ex cathedra er et uttrykk på latin som betyr «fra (Peters) lærestol». Det betegner at pavens læreavgjørelser ved helt spesielle anledninger regnes som ufeilbarlige.

Faktaboks

Uttale
ex cˈathedra (Petri)
Etymologi
latin ‘fra (Peters) lærestol’

Tanken om at den til enhver tid sittende paven er kirkens høyeste autoritet, og taler på Guds vegne, hadde vært allment godtatt i den katolske kirke siden middelalderen. Disse forestillingene er forankret i katolsk tradisjon om paven som apostelen Peters etterfølger i «den hellige stol». Når paven uttaler seg som ufeilbarlig, omtales det derfor som at han taler ex cathedra som betyr ‘fra (Peters) lærestol’.

Ifølge første Vatikankonsils beslutning av 18. juli 1870 er paven, når han taler ex cathedra «ved den guddommelige bistand som ble lovet Peter, styrket med den ufeilbarlighet den guddommelige Frelser ville Hans kirke skulle opplyses ved når den fastlegger læren angående tro eller moral, og på samme måte er den romerske paves bestemmelser i seg selv, og ikke i kraft av Kirkens samtykke, uforanderlige».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg