Endogen, kommer fra de greske ordene «endo» og «gen», som betyr 'innenfor' og 'oppstå fra'. Brukes om noe som har en intern årsak eller opprinnelse. Endogen er det motsatte av eksogen, som betyr noe som er generert utenfor selve systemet.

I samfunnsforskning sier vi at en variabel er endogen når den er påvirket av andre variabler i forklaringsmodellen. Dette står i kontrast til en eksogen variabel, som ikke er påvirket av noen av variablene i forklaringsmodellen.

For eksempel kan en forsker ønske å undersøke hvorvidt et lands inntektsnivå påvirker sannsynligheten for borgerkrig. Inntektsnivå vil dermed være uavhengig variabel og borgerkrig er avhengig variabel.

Vi kan imidlertid tenke oss at inntektsnivå også er påvirket av hvorvidt et land har opplevd borgerkrig. Dermed er inntektsnivå en endogen variabel, siden den er påvirket av minst en av de andre variablene i modellen.

Dersom minst en av de uavhengige variablene er endogene – det vil si at det foreligger endogenitets-problemer – vil det være vanskelig å finne det korrekte målet på sammenhengen mellom denne variabelen og avhengig variabel.

Dette problemet blir gjerne forsøkt løst ved hjelp av statistiske teknikker som tar høyde for endogene variabler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.