Ordet endogen kommer fra de greske ordene «endo» og «gen», som betyr 'innenfor' og 'oppstå fra'. Det brukes om noe som har en intern årsak eller opprinnelse. Endogen er det motsatte av eksogen, som betyr noe som er generert utenfor selve systemet.

Faktaboks

Uttale
endogˈen
Etymologi
av endo- og gresk ‘fødes’

I samfunnsvitenskap

I samfunnsforskning sier vi at en variabel er endogen når den er påvirket av andre variabler i forklaringsmodellen. Dette står i kontrast til en eksogen variabel, som ikke er påvirket av noen av variablene i forklaringsmodellen.

For eksempel kan en forsker ønske å undersøke hvorvidt et lands inntektsnivå påvirker sannsynligheten for borgerkrig. Inntektsnivå vil dermed være uavhengig variabel og borgerkrig er avhengig variabel.

Vi kan imidlertid tenke oss at inntektsnivå også er påvirket av hvorvidt et land har opplevd borgerkrig. Dermed er inntektsnivå en endogen variabel, siden den er påvirket av minst en av de andre variablene i modellen.

Dersom minst en av de uavhengige variablene er endogene – det vil si at det foreligger endogenitets-problemer – vil det være vanskelig å finne det korrekte målet på sammenhengen mellom denne variabelen og avhengig variabel.

Dette problemet blir gjerne forsøkt løst ved hjelp av statistiske teknikker som tar høyde for endogene variabler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg