Ordet eksogen kommer fra de greske ordene «ekso» og «gen», som betyr 'utenfor' og 'oppstå fra'. Det brukes om noe som er generert på utsiden av systemet. Eksogen er det motsatte av endogen, som betyr noe som er generert innenfor systemet.

Faktaboks

Uttale
eksogˈen
Etymologi
av ekso- og gresk ‘fødes’

I samfunnsvitenskapen

I samfunnsforskning sier vi at en variabel er eksogen når den ikke er påvirket av noen av de andre variablene i en forklaringsmodell.

Eksogene variabler ses gjerne som «eksterne sjokk», som oppstår som følge av helt andre ting enn variablene vi er interessert i. Dette står i kontrast til en endogen variabel, som påvirkes av minst en av de andre variablene i forklaringsmodellen.

For eksempel kan en forsker ønske å studere hvorvidt forekomst av tørke påvirker sannsynligheten for borgerkrig. Forekomsten av tørke vil her være uavhengig variabel og borgerkrig vil være avhengig variabel.

Tørke vil her sannsynligvis være en eksogen variabel, siden hvorvidt tørke oppstår neppe kan sies å påvirkes av borgerkrig, og heller ikke av andre relevante kontrollvariabler i modellen, som for eksempel inntektsnivå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg