eksogen (samfunnsvitenskap)

Artikkelstart

Eksogen, kommer fra de greske ordene «ekso» og «gen», som betyr 'utenfor' og 'oppstå fra'. Brukes om noe som er generert på utsiden av systemet. Eksogen er det motsatte av endogen, som betyr noe som er generert innenfor systemet.

Faktaboks

Uttale
eksogˈen
Etymologi
av ekso- og gresk ‘fødes’

I samfunnsforskning sier vi at en variabel er eksogen når den ikke er påvirket av noen av de andre variablene i en forklaringsmodell.

Eksogene variabler ses gjerne som «eksterne sjokk», som oppstår som følge av helt andre ting enn variablene vi er interessert i. Dette står i kontrast til en endogen variabel, som påvirkes av minst en av de andre variablene i forklaringsmodellen.

For eksempel kan en forsker ønske å studere hvorvidt forekomst av tørke påvirker sannsynligheten for borgerkrig. Forekomsten av tørke vil her være uavhengig variabel og borgerkrig vil være avhengig variabel.

Tørke vil her sannsynligvis være en eksogen variabel, siden hvorvidt tørke oppstår neppe kan sies å påvirkes av borgerkrig, og heller ikke av andre relevante kontrollvariabler i modellen, som for eksempel inntektsnivå.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg