variabel – vitenskapelig begrep

Variabel, begrep brukt i vitenskapsteori. Begrepet blir brukt når man i et vitenskapelig eksperiment undersøker en årsakssammenheng mellom to faktorer. Faktoren man er interessert i virkningen av, kalles en bakenforliggende eller uavhengig variabel. Faktoren som er resultatet av virkningen, kalles en avhengig variabel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. januar 2014 skrev Haakon Holck

Jeg har flere professorer som bruker flertallsformen "variable"i stedet for "variabler" (en av dem har "bokmålsdialekt"). Er det et sammentreff at alle har samme tale- og skrivefeil, eller er dette riktig/akseptabelt?

13. januar 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Haakon. Er usikker på om denne formen er så utbredt at den nå kan kalles "riktig". Men det er nok ikke et sammentreff, og kan kanskje skyldes at substantivet er påvirket av adjektivet 'variabel' ("av variabel størrelse") som har begynt å dukke opp en del på norsk. Andre adjektivformer med endelsen -bel (kapabel, spandabel) får flertallsbøying -ble (kapable folk, spandable eiere), så kanskje dette kan ta litt av skylden.Men det er bare en teori, og jeg kjenner dessverre ikke til om noen har undersøkt dette konkrete tilfellet.Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.