Enchytraeider er en familie av fåbørstemark (Oligochaeta). Familien som er i slekt med meitemark, omfatter arter i 0,2-30 millimeters lengde. Dette er viktige jordbunnsdyr, spesielt i arktiske strøk som mangler meitemark.

Faktaboks

Uttale
enchytraeˈider
Vitenskapelig navn
Enchytraeidae

Bygning

Enchytraeide fra Svalbard blir noen få millimeter lange.
Enchytraeide fra Svalbard blir noen få millimeter lange.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

De hvite eller lyserøde enchytraidene er lange og tynne. Hos dem sitter clitellum lenger fremme enn hos meitemark. De indre organene er synlige gjennom den tynne huden. Mange artskjennetegn ligger i de indre organene. Kroppen er delt i en rekke segmenter, og hvert kroppsledd har fire bunter av børster.

Levevis

Enchytraeider kan forekomme i store antall. En del arter lever i ferskvann rundt røtter av vannplanter, men de fleste arter lever på land i fuktig jord og råtnende løv eller andre planterester.

Utbredelse

Enchytraeider er viktige jordbunnsdyr. Det gjelder særlig i arktiske strøk, hvor det mangler meitemark, og enchytraeider har en meget stor betydning for stoffomsetningen i jorda. I en undersøkelse fra BrøggerhalvøyaSvalbard ble det funnet mange titalls tusen enchytraeider per kvadratmeter. Her var det elleve forskjellige arter. I løpet av vinteren blir antall enchytraeider sterkt redusert. Noen overlever ved at kroppsvæsken tørker ut, slik at det ikke lenger dannes farlige iskrystaller i kroppen.

Det er ikke kjent hvor mange arter av enchytraeider vi har her i landet. Enchytraeider skal være lette å holde i kultur, og kan brukes som akvariefor.

I Nord-Amerika finnes arter av enchytraeider som lever hele sitt liv på isbreer. De kalles «ice worms».

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

enchytraeider
Enchytraeidae
Artsdatabanken-ID
169644
GBIF-ID
3565

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg