Enchytraeider er en familie av fåbørstemark (klasse  Oligochaeta). Familien som er i slekt med meitemark, omfatter arter fra 0,2 – 30 mm lengde. Viktige jordbunnsdyr, spesielt i arktiske strøk som mangler meitemark. 

De hvite eller lyserøde enchytraidene er lange og tynne. Hos dem sitter clitellum lenger fremme enn hos meitemark. De indre organene er synlige gjennom den tynne huden. Mange artskjennetegn ligger i de indre organene. Kroppen er delt i en rekke segmenter, og hvert kroppsledd har fire bunter av børster.

Enchytraeider kan forekomme i store antall. En del arter lever i ferskvann rundt røtter av vannplanter, men de fleste arter lever på land i fuktig jord og råtnende løv eller andre planterester.

Enchytraeider er viktige jordbunnsdyr. Det gjelder særlig i arktiske strøk, hvor det mangler meitemark, og enchytraeider har en meget stor betydning for stoffomsetningen i jorda. I en undersøkelse fra BrøggerhalvøyaSvalbard ble det funnet mange titalls tusen enchytraeider per kvadratmeter. Her var det elleve forskjellige arter. I løpet av vinteren blir antall enchytraeider sterkt redusert. Noen overlever ved at kroppsvæsken tørker ut, slik at det ikke lenger dannes farlige iskrystaller i kroppen.

Det er ikke kjent hvor mange arter av enchytraeider vi har her i landet. Enchytraeider skal være lette å holde i kultur, og kan brukes som akvariefor

I Nord-Amerika finnes arter av enchytraeider som lever hele sitt liv på isbreer. De kalles «ice worms».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.