fåbørstemark

Meitemark lufter jorda. Foto: Luis Miguel Bugallo Sánches. Tilgjengelig under lisensen CC BY SA 3.0
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Fåbørstemark er arter av leddormer, og er en samlebetegnelse om leddormer som har en meitemarklignende kropp med få børster på hvert ledd. Fåbørstemarkene hører hjemme sammen med iglene i gruppen Clitellata. Det finnes fåbørstemark i havet, ferskvann og i jordbunnen. Den best kjente gruppen av fåbørstemark er meitemark.

Faktaboks

Også kjent som
Oligochaeta fåbørsteormer

Bygning

Fåbørstemark har ikke antenner forrest på kroppen og heller ikke gjeller. I motsetning til flerbørstemark, mangler de også børsteføtter (parapodier). De har kun få børster i hvert knippe. Hodet mangler oftest vedheng.

Fåbørstemark er hermafroditter. De fleste har et belte (clitellum) rundt den forreste del av kroppen. Det skiller ut slim som holder dyrene sammen under paringen, og danner eggkokonger. Se leddormer og meitemark for nærmere beskrivelse av kroppens bygning.

Forekomst

Det finnes antagelig rundt 3500 arter av fåbørstemark på verdensbasis, og det er registrert omtrent 110 arter i Norge. Mange av dem er marine, men deres forekomst er forholdsvis lite undersøkt. De er ofte trådformet, noen få centimeter lange, og lever nedgravd i bunnen.

I ferskvann finnes representanter for flere familier. En av dem er tubificider, med små arter som danner tette belegg på bunnen. Meitemark er vanlig i jordbunnen, og de små, lyse enchytraeidene er vanlige i fuktig jord. Enchytraeidene er dominerende i jordbunnen i arktiske strøk, for eksempel på Svalbard, hvor det er for kaldt for meitemark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hågvar, E. B. 2010. Det zoologiske mangfold. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlagte, Oslo.
  • Lokki, J. (redaktør). 2003. Virvelløse dyr. 309 sider. Bertmark Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg