Skolebibliotek er bibliotek for elever i grunnskolen og videregående opplæring. Skolebibliotek er hjemlet i Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa av 1998 (opplæringsloven), men det er ikke angitt krav til tjenesten i loven eller forskrift.

Skolebiblioteket er definert som en av læringsarenaene på skolen, og fungerer både som sted for innhenting av kunnskap og som kulturarena. Nye skolebygg har gjerne skolebiblioteket sentralt plassert som et samlende element i læringsmiljøet. Gjennom de senere årene har økt bruk av selvstendige arbeidsmåter som prosjektarbeid og temaorganisert undervisning trolig ført til økt behov for skolebiblioteket, men både budsjett og bemanning er ikke tilfredsstillende for god skolebibliotekutvikling.

Utdanningsdirektoratet er fagorgan for skolebibliotek. Universitetet i Agder var ansvarlig for Program for skolebibliotekutvikling, som var et oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. Programmet varte i fire år, med oppstart i 2009 og avslutning i 2013, og fungerte som en statlig satsing for å styrke skolebiblioteket som arena for læring og lesing. Flere lærere skal få kunnskap om skolebibliotek og hvordan det kan brukes aktivt i undervisningen.

Skolebibliotekarforeningen i Norge er en inter­esseorganisasjon for skolebibliotekarer og skolebibliotek.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.