Elvevifte, Loch Etive
Elvevifte der elva Noe renner ut i Loch Etive, Skottland, Storbritannia.
Elvevifte, Loch Etive
Av /Shutterstock.

Elvevifter er avsetninger som dannes der en elv raskt mister sin evne til å transportere materiale. Dette skjer ofte der sideelver med stort fall munner ut i en større og mer stilleflytende elv. Sideelvas kompetanse vil brått avta når den når dalbunnen i hoveddalen, og stein og grus avsettes i en konisk vifteform. Vannet forgrener seg ut over elvevifta, og grenene skifter stadig leie etter hvert som materiale bygger seg opp.

Mindre grovkornet materiale vil følge med ut i hovedelva, slik at denne vil ha en tendens til å danne sand- og grusbanker og forgreinet løp nedstrøms for sammenløpet. Når hoveddalen har en flat dalbunn, kan også sideelvas vifte trenge hovedelvas løp mot motsatt dalside.

Elvevifter utgjør lokalt viktige sand- og grusressurser. I Gudbrandsdalen har de store sideelvene til Lågen dannet vide og relativt flate elvevifter som er viktige for bosetningen (Tretten, Ringebu, Vinstra, Kvam). Det vil likevel alltid være en fare for at elva under flom kan skifte leie og forårsake skade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg