C. Wright Mills

Faktaboks

C. Wright Mills
Charles Wright Mills
Født
28. august 1916, Waco, Texas, USA
Død
20. mars 1962, Nyack, New York, USA

Artikkelstart

C. Wright Mills var en sosiolog fra USA. Han anså sosiologien som et middel til å utfordre sosiale ideer og fordommer, og var særlig interessert i maktfordelingen i samfunnet, i sosial lagdeling og i forholdet mellom kultur og personlighet.

Liv og virke

Mills var ofte kontroversiell, og betydde mye for amerikansk samfunnskritikk i 1960- og 1970-årene. Viktige bøker han skrev var blant andre White Collar (1951), The Power Elite (1956) og The Sociological Imagination (1959).

Særlig i boka The Sociological Imagination utvikler han ideen om en «sosiologisk forestilling» som fokuserer på individets plass i en større helhet; forholdet mellom individet og samfunnet, og mellom biografien til individuelle medlemmer i ethvert samfunn og historien til dette samfunnet. En viktig distinksjon i den sosiologiske forestillingen har vi mellom personlige problemer og samfunnsspørsmål. Denne distinksjonen, hevdet Mills «er et vesentlig verktøy for den sosiologiske forestillingen og finnes i all klassisk samfunnsvitenskap».

Den internasjonale sosiologforeningen kåret The Sociological Imagination til verdens nest viktigste bok innenfor sosiologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg