Elektroskop er et instrument til å påvise elektrisk spenning. Brukes instrumentet til å måle størrelsen på spenningen, kalles det elektrometer.

Faktaboks

Uttale
elektroskˈop
Etymologi
av elektro- og gresk ‘se, undersøke’

Typer

Gullbladelektroskopet består av to strimler av bladgull eller aluminiumfolie opphengt inntil hverandre på en isolert ledende stang, og anbrakt i en flaske for å hindre luftstrømninger. Når gullbladene lades elektrisk, frastøter de hverandre og spriker. Gullbladelektroskopet kan brukes til å påvise spenninger på noen hundre volt.

Den italienske fysikeren Alessandro Volta kombinerte gullbladelektroskopet med en platekondensator og fikk da et kondensatorelektroskop. Dette ble ladet opp med en liten spenning når platene var satt tett inntil hverandre. Hvis platene så ble fjernet fra hverandre, steg spenningen så mye at bladene gjorde utslag fordi kapasitansen ble mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg