Eksekutive funksjoner, i psykologi og psykiatri betegnelse for en persons evne til problemformulering, planlegging og gjennomføring av oppgaver (kognitive funksjoner). Eksekutive funksjoner er en forutsetning for tilfredsstillende fungering i forhold til andre mennesker og i arbeidslivet, og er først og fremst nært knyttet til hjernens frontallapp (pannelapp), og da spesielt de fremre områder (prefrontale cortex). Ved sykdommer og skader som rammer disse områdene av hjernen, vil personens eksekutive funksjoner være svekket, men også betydelige følelsesmessige problemer vil kunne påvirke disse.

Formell kartlegging av eksekutive funksjoner skjer først og fremst ved hjelp av nevropsykologiske metoder. Den mest kjente metoden er Wisconsin Card Sorting Test (WCST) hvor en person skal sortere kort under løpende tilbakemelding om sorteringen er korrekt. Testadministrator endrer stadig sorteringsreglene underveis uten at forsøkspersonen informeres om hvilke nye sorteringsregler som til enhver tid gjelder. Dermed må personen som testes selv finne frem til disse gjennom de tilbakemeldinger som gis av testadministrator. WCST tester dermed personens eksekutive funksjoner, spesielt fleksibilitet og perseverasjonstendens. Eksempel på andre mye brukte eksekutiv funksjonstester som særlig fanger opp evne til problemformulering og planlegging, er «Tower of London» og de noe lettere «Trail Making-testene».

Nevropsykologisk testing av eksekutive funksjoner har imidlertid en del begrensninger. For det første er det kun deler av eksekutive funksjoner som i dag inngår i standard testbatterier for eksekutive funksjoner. For det andre innebærer testsituasjonen en ytre struktur og fravær av interfererende stimuli som gjør det lettere å konsentrere seg om oppgaven, selv om pasienten har konsentrasjonsproblemer knyttet til de eksekutive funksjoner. Enkelte pasienter kan derfor ha sviktende eksekutive funksjoner i dagliglivet selv om de nevropsykologiske testene ikke viser grovt avvikende resultater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.