Cyberpunk, dyster, teknologifokusert retning innen science fiction som oppstod i 1980-årene i USA, beskriver gjerne et postindustrielt fremtidssamfunn der teknologien i stor grad styrer og dominerer menneskers hverdag. Typisk for cyberpunk er at mennesker kan kommunisere og samhandle med både datamaskiner og hverandre ved å koble sanseapparatet direkte til datagenererte miljøer (jfr. cyberspace og virtual reality). Hovedpersonene er gjerne marginaliserte eksistenser som befinner seg på utsiden av eller i opposisjon til det rådende systemet. Forholdet mellom mennesket og maskinene og mellom individet og samfunnet er temaer som ofte berøres av cyberpunk-forfattere.

William Gibson og Bruce Sterling regnes gjerne som grunnleggere av retningen, og Gibsons Neuromancer (1984) er en sentral roman i denne sammenhengen. Fra denne boken stammer også begrepet cyberspace.

Retningen har hatt stor innflytelse på tegneserier, film og musikk, og cyberpunklignende aspekter finnes blant annet i Ridley Scotts Blade Runner (1982), James Camerons Terminator-filmer (1984 og 1991, oppfølger av Jonathan Mostow 2003), og i Larry og Andy Wachowskis tre Matrix-filmer (1999–2003).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.