cyberpunk

Artikkelstart

Cyberpunk er en dyster, teknologifokusert retning innen science fiction som oppsto i 1980-årene i USA. Utgivelser i sjangeren beskriver gjerne et postindustrielt fremtidssamfunn der teknologien i stor grad styrer og dominerer menneskers hverdag. Typisk for cyberpunk er at mennesker kan kommunisere og samhandle med både datamaskiner og hverandre ved å koble sanseapparatet direkte til datagenererte miljøer (se cyberspace og virtuell virkelighet). Hovedpersonene er gjerne marginaliserte eksistenser som befinner seg på utsiden av eller i opposisjon til det rådende systemet. Forholdet mellom mennesket og maskinene og mellom individet og samfunnet er temaer som ofte berøres av cyberpunk-forfattere.

Faktaboks

Uttale
sˈaibəpʌŋk
Etymologi
av cyber- og punk

William Gibson og Bruce Sterling regnes gjerne som grunnleggere av retningen, og Gibsons Neuromancer (1984) er en sentral roman i denne sammenhengen. Fra denne boken stammer også begrepet cyberspace.

Retningen har hatt stor innflytelse på tegneserier, film og musikk, og cyberpunklignende aspekter finnes blant annet i Ridley Scotts Blade Runner (1982), James Camerons Terminator-filmer (1984 og 1991, oppfølger av Jonathan Mostow 2003), og i Larry og Andy Wachowskis tre Matrix-filmer (1999–2003).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg