Cyberpunk er en dyster, teknologifokusert retning innen science fiction som oppsto i 1980-årene i USA. Utgivelser i sjangeren beskriver gjerne et postindustrielt fremtidssamfunn der teknologien i stor grad styrer og dominerer menneskers hverdag. Typisk for cyberpunk er at mennesker kan kommunisere og samhandle med både datamaskiner og hverandre ved å koble sanseapparatet direkte til datagenererte miljøer (se cyberspace og virtuell virkelighet). Hovedpersonene er gjerne marginaliserte eksistenser som befinner seg på utsiden av eller i opposisjon til det rådende systemet. Forholdet mellom mennesket og maskinene og mellom individet og samfunnet er temaer som ofte berøres av cyberpunk-forfattere.

Faktaboks

Uttale
sˈaibəpʌŋk
Etymologi
av cyber- og punk

William Gibson og Bruce Sterling regnes gjerne som grunnleggere av retningen, og Gibsons Neuromancer (1984) er en sentral roman i denne sammenhengen. Fra denne boken stammer også begrepet cyberspace.

Retningen har hatt stor innflytelse på tegneserier, film og musikk, og cyberpunklignende aspekter finnes blant annet i Ridley Scotts Blade Runner (1982), James Camerons Terminator-filmer (1984 og 1991, oppfølger av Jonathan Mostow 2003), og i Wachowski-søsknenes serie av Matrix-filmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg