Krattspissmus er en art i spissmusfamilien. Den er kanskje det vanligste pattedyret i Norge, med en vid utbredelse over hele landet. Krattspissmusa kan finnes i alle slags habitater unntatt den høyalpine sonen, men er spesielt vanlig i skog og kratt.

Som andre spissmus har krattspissmus svært kort pels. Den gjenkjennes spesielt på sin trefarga kropp; imellom den sjokoladebrune ryggen og den gråhvite buken har den ei gulbrun stripe. Denne stripa er imidlertid ikke alltid like tydelig og den forsvinner om vinteren. Tydeligst er den hos voksne, kjønnsmodne dyr. I vinterpels er pelsen på ryggen mer eller mindre svart, mens buken er lysere gråhvit, slik at forskjellen mellom rygg og buk er mye større enn om sommeren.

Kroppslengden varierer mellom 44 og 76 millimeter, halelengden mellom 38 og 59 millimeter og vekta mellom 5 og 14 gram. Den store variasjonen skyldes ikke minst at voksne dyr i reproduktiv alder er betydelig større enn unge dyr. Hos unge dyr er kroppslengden vanligvis 60-70 millimeter og vekta 7-8 gram. I Nord-Norge er krattspissmus fra innlandet (innlandsklima) mindre enn dyr fra kysten og på øyer.

Krattspismusa lever i nær sagt alle typer habitater, fra kyst til fjell. Den er en opportunist i matveien, men spiser særlig meitemark, insekter, edderkopper og skrukketroll. Den regnes for å være aggressiv og territoriell, hissige møter kan høres som piping. Se forøvrig beskrivelsen under spissmus.

Krattspissmusa har en palearktisk utbredelse i Eurasia østover til Bajkal-sjøen, unntatt i spesielt tørre habitater. Den finnes i de fleste land i Europa, unntatt Irland, den Iberiske halvøy og det meste av Frankrike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.