krattspissmus

Krattspissmus som henter frø for å hamstre dem.
Krattspissmus

Artikkelstart

Krattspissmus er en art i spissmusfamilien. Den er kanskje det vanligste pattedyret i Norge, med vid utbredelse over hele landet. Krattspissmusa kan finnes i alle slags habitater unntatt den høyalpine sonen, men er spesielt vanlig i skog og kratt.

Faktaboks

Også kjent som

Sorex araneus

Tidligere kalt vanlig spissmus

Beskrivelse

Som andre spissmus har krattspissmus svært kort pels. Den gjenkjennes spesielt på sin trefarga kropp; imellom den sjokoladebrune ryggen og den gråhvite buken har den ei gulbrun stripe. Denne stripa er imidlertid ikke alltid like tydelig og den forsvinner om vinteren. Tydeligst er den hos voksne, kjønnsmodne dyr. I vinterpels er pelsen på ryggen mer eller mindre svart, mens buken er lysere gråhvit, slik at forskjellen mellom rygg og buk er mye større enn om sommeren.

Kroppslengden varierer mellom 44 og 76 millimeter, halelengden mellom 38 og 59 millimeter og vekta mellom 5 og 14 gram. Den store variasjonen skyldes ikke minst at voksne dyr i reproduktiv alder er betydelig større enn unge dyr. Hos unge dyr er kroppslengden vanligvis 60 til 70 millimeter og vekta 7 til 8 gram. I Nord-Norge er krattspissmus fra innlandet (innlandsklima) mindre enn dyr fra kysten og på øyer.

Levevis

Kraniet til en krattspissmus. Foto fra: Mols Bjerge, Djursland, Danmark

Krattspissmusa lever i nær sagt alle typer habitater, fra kyst til fjell. Den er en opportunist i matveien, men spiser særlig meitemark, insekter, edderkopper og skrukketroll. Den regnes for å være aggressiv og territoriell, hissige møter kan høres som piping. Se for øvrig beskrivelsen under spissmus.

Utbredelse

Krattspissmusa har en palearktisk utbredelse i Eurasia østover til Bajkal-sjøen, unntatt i spesielt tørre habitater. Den finnes i de fleste land i Europa, unntatt Irland, den Iberiske halvøy og det meste av Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg