Dubstep er en musikksjanger innenfor elektronisk dansemusikk som har sitt utspring i Sør-London i England på slutten av 1990-tallet. Musikken kan kjennetegnes ved synkoperte rytmiske mønstre i trommer og perkussive lyder, samt svært dype basslinjer (sub-bass, frekvenser under 60 Hz) som utgjør en stor del av resten av  akkompagnementet.

Bassen i dubstep er ofte kjennetegnet av en såkalt «wobble»-effekt, som innebærer at en basstone blir rytmisk manipulert.

Dubstep startet som et eksperiment blant musikkprodusenter som ville inkorperere drum'n'bass-elementer inn i den allerede etablerte og Londonbaserte 2step/garage-sounden. I 2005-2006 begynte dubstep å spre seg fra små, lokale klubber i London til å bli et globalt fenomen.

Etterhvert ble sjangeren, blant annet representert ved artistene Burial og Kode9, mer framtredende i musikkmagasiner, internettforumer og  populærmusikken i England. Flere popartister begynte å bruke innslag av dubstep i låtene sine, og produsenter blandet sjangeren med andre musikalske uttrykk.

Musikken er hovedsakelig instrumental, men kan ha innslag av vokalstrofer. Intensiteten blir ofte modulert ved såkalte «bass-drops» som innebærer at bassen i musikken kommer tilbake etter et fravær. Musikken er ofte i molltoneart og med dissonerende intervaller i riffene. Tempoet varierer hovedsakelig mellom 138-142 taktslag per minutt. 

I forlengelsen av dubstep har andre sjangre, som den mer downtempo post-dubstep, oppstått. Her har kritikerroste artister som James Blake og Fantastic Mr Fox vært sentrale. 

En annen sjangerutvikling har vært drevet av artister inspirert av housemusikk, blant annet Sonny John Moore, en produsent og DJ under artistnavnet Skrillex. Denne avarten av dubstep kalles ofte for brostep, og har fått en betydelig kommersiell appell.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.