Dubstep er en musikksjanger innenfor elektronisk dansemusikk som har sitt utspring i Sør-London i England på slutten av 1990-tallet. Musikken kan kjennetegnes ved synkoperte rytmiske mønstre i trommer og perkussive lyder, samt svært djupe basslinjer (sub-bass, frekvenser under 60 Hz) som utgjør en stor del av resten av akkompagnementet.

Bassen i dubstep er ofte kjennetegnet av en såkalt «wobble»-effekt, som innebærer at en basstone blir rytmisk manipulert.

Historie

Dubstep startet som et eksperiment blant musikkprodusenter som ville inkorperere drum'n'bass-elementer inn i den allerede etablerte og Londonbaserte 2step/garage-sounden. I 2005-2006 begynte dubstep å spre seg fra små, lokale klubber i London til å bli et globalt fenomen.

Etterhvert ble sjangeren, blant annet representert ved artistene Burial og Kode9, mer framtredende i musikkmagasiner, internettforumer og populærmusikken i England. Flere popartister begynte å bruke innslag av dubstep i låtene sine, og produsenter blandet sjangeren med andre musikalske uttrykk.

Musikken er hovedsakelig instrumental, men kan ha innslag av vokalstrofer. Intensiteten blir ofte modulert ved såkalte «bass-drops» som innebærer at bassen i musikken kommer tilbake etter et fravær. Musikken er ofte i molltoneart og med dissonerende intervaller i riffene. Tempoet varierer hovedsakelig mellom 138–142 taktslag per minutt.

Relaterte sjangre

I forlengelsen av dubstep har andre sjangre, som den mer downtempo post-dubstep, oppstått. Her har kritikerroste artister som James Blake og Fantastic Mr. Fox vært sentrale.

En annen sjangerutvikling har vært drevet av artister inspirert av housemusikk, blant annet Sonny John Moore, en produsent og DJ under artistnavnet Skrillex. Denne avarten av dubstep kalles ofte for brostep, og har fått en betydelig kommersiell appell.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg