dobsonenhet

Dobsonenhet er en enhet som opprinnelig ble brukt for å angi konsentrasjonen av ozon i et nærmere spesifisert område av atmosfæren, men som også blir brukt for måling av andre atmosfæriske gasser som svoveldioksid og metan. Symbolet for dobsonenhet er DU.

Faktaboks

uttale:
dˈåbsn
også kjent som:

DU

Enheten er oppkalt etter den britiske fysikeren Gordon Miller Bourne Dobson, som hadde utviklet et instrument til å måle ozonkonsentrasjonen fra Jordens overflate.

Én dobsonenhet er definert som det antall molekyler som er nødvendig for for å etablere et 0,01 millimeter tykt lag med ren ozon ved en temperatur på 0 grader celsius og et trykk på 1 atmosfære (lufttrykk ved havoverflaten). Dette svarer til cirka 2,7·1020 ozonmolekyler per kvadratmeter.

Normale verdier i atmosfæren er 220–550 DU, avhengig av årstid. Gjennomsnittsverdien er om lag 300 DU, noe som tilsvarer et 3 millimeter tykt lag med ozonmolekyler, hvis de ble konsentrert langs jordoverflaten.

Områder med en ozonkonsentrasjon mindre enn 220 DU betegnes som ozonhull. Det er i særlig grad Antarktis som er utsatt for dette fenomenet. Den laveste registrerte konsentrasjonen av ozon ble i 1993 målt til 85 DU av en russisk satellitt.

Dubsonenhet er ikke en SI-enhet. SI-systemet mangler en enhet for ozonkonsentrasjonen av atmosfæriske gasser i atmosfæren, men det er satt frem forslag om å bruke SI-enhetene mol per kvadratmeter. En mol·m-2 er omtrent ekvivalent med 2 240 DU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg