Disig sommerdag i Palm Springs, California
Disig sommerdag i Palm Springs, California
Lisens: CC BY SA 3.0

Dis er uklarhet i luften som skyldes samling av små støvpartikler.

Faktaboks

Også kjent som
tørrdis ølrøyk moe landrøyk solrøyk

Tverrmålet av de enkelte støvkorn er av størrelsesorden 0,2 mikrometer (μm). De kan ikke sees enkeltvis, men setter ned synsvidden og visker ut farger i landskapet.

Dis sprer sollysets korte bølgelengder sterkere enn de lengre og får derfor en blågrå fargetone; fjellene «blåner». Når lyset fra Sola er tappet for de kortbølgede komponenter og får det en gulrød tone. Et slikt lys kan for eksempel sees når det er snø på et fjell.

Dis opptrer gjerne i tørt vær, og er særlig typisk i ørken- og steppestrøk. Dis kan også skyldes små sot- eller askepartikler fra skogbranner og støvtilførsel fra tettsteder, det vil si forurensing fra biltrafikk, industri og fyring.

Tåke og tåkedis består av vanndråper eller iskrystaller. Disse er små, men likevel mye større enn partiklene i disen og gir ikke de samme fargeeffektene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg