Derecho, Great Plains, USA, 27. mai 2001

«The People Chaser Derecho» ('Den menneskejagende derechoen') strakk seg over Kansas, Oklahoma og Texas 27.–28. mai 2001. Ettersom det traff en langhelg i USA var det mange personer som oppsøkte derechoen, disse kalles storm chasers på engelsk. De forsøkte å kjøre foran den forventede ruten til stormen, men mange ble jaget og innhentet av været, og dette ga opphav til navnet. Derechoen førte til massive skader på bygninger og infrastruktur, over 150 000 mennesker mistet strømmen, og i tillegg var det minst ett dødsfall og flere alvorlige personskader. Bildet er fra Perryton, Texas.

Derecho, Great Plains, USA, 27. mai 2001
Av /Shutterstock.

Derecho er et værfenomen, og er sammenhengende linje med tordenvær som strekker seg mer enn 400 kilometer, og som har voldsomme vinder, regn, torden, lyn og hagl.

Faktaboks

Etymologi

av spansk 'rett frem'

Fenomenet regnes som å være en kilde til voldsomme vinder på linje med orkaner og tornadoer, og værfronten kan forflytte seg raskt. Vindene i en derecho snurrer ikke rundt slik som i tornadoer og orkaner, men blåser mer i samme retning. En drivende mekanisme for derechoer er såkalte downbursts, hvor kald luft skapt av tordenskyer plutselig synker.

Derechoer er først og fremst observert over Nord-Amerika, men det har også vært noen tilfeller der de har oppstått i Europa. Det er et farlig værfenomen som har ført til skader og død.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg