Cubansk oregano er en plante i leppeblomstfamilien. Planten kommer opprinnelig fra det sørøstlige Afrika, men er spredt over store deler av den tropiske verden og er blitt populær i matlaging, spesielt i Karibia og Sørøst-Asia.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Plectranthus amboinicus

Beskrivelse

Ettårig/flerårig urt, opptil 80 cm høy. Bladene er saftige, tannete, hjerteformet og hårete, ca. 4 cm lange. Små, blålilla blomster.

Planten har sin opprinnelse i Sørøst-Afrika.

Bruk

Cuban oregano har en kraftig smak og egner seg godt til fjørfe, storfe, lam og vilt.

På Cuba er urten svært populær og en viktig smakstilsetning i den cubanske suppen frijoles negros, der svarte bønner er hovedingrediens. Bladene brukes også til å smaksette chilisaus og grønnsaksretter.

I Sørøst-Asia benyttes urten først og fremst i curryretter med geitekjøtt eller fisk. Det indonesiske navnet daun kambing betyr geiteblader.

Urten kan sporadisk dukke opp i asiatiske matbutikker, men om man ikke får tak i den, kan man prøve seg fram med en blanding av oregano, mynte og timian som erstatning.

Bladene er også velegnet til urtete.

Folkemedisin

Innen folkemedisinen har Cuban oregano blitt brukt mot blant annet for- kjølelse, betennelser og gikt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

cubansk oregano
Plectranthus amboinicus
GBIF-ID
2926636

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg