Crash-stop er stansing av skip i bevegelse med maskinkraft akterover.

Faktaboks

Også kjent som

kollisjonsstopp, full-akterover-stopp, nødstopp

Crash-stop er en manøver for å hurtig stanse skipet, i motsetning til coasting-stop. Dette utføres gjerne i forbindelse med å legge til kai, eller for å avverge en kollisjon eller grunnstøting til sjøs.

Crash-stop medfører ofte at skipet mister retningsstabilitet, på grunn av sterk turbulens i vannet ved propellen som skyver vann i motsatt retning av fartsretningen. Roret mister vannstrøm, som gjør det mindre responsivt. Skip med kun én propell vil oppleve propellgange, som vil si at hekken trekker mot styrbord eller babord, avhengig av propellens rotasjonsretning.

Disse kreftene kan også brukes til skipets fordel. Ved ankomst til kai kan skipet utføre en crash-stop når det går skrått inn mot kaianlegget. Samtidig som skipet mister fart forover, vil hekken begynne å trekke mot siden, slik at fartøyet stanser opp parallelt med kaien.

En behøver ikke full maskinkraft akterover ved en crash-stop, men den er ofte høy. Dette sliter på propellen(e) og drivverket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg