cancioneiro

Artikkelstart

En cancioneiro er en portugisisk «sangsamling» av galisisk-portugisisk poesi fra høymiddelalderen. Det eldste diktet er fra slutten av 1100-tallet, og det er uklart om de vel 1500 diktene stammer fra én opprinnelig samling.

Faktaboks

Uttale
cancionˈeiro

I dag kjenner vi tre ulike samlinger som hver inneholder deler av det samlede materialet. Cancioneiro da Ajuda fra slutten av 1200-tallet er den eldste, og omfatter kun såkalte «cantigas de amor». Denne diktningen har klar tilknytning til hoffmiljøet og den provençalske trubadurtradisjonen, i motsetning til den mer folkelige galisisk-portugisiske tradisjonens «cantigas de amigo» og smedediktene, «cantigas de escárnio e maldizer».

Dikt av de to siste kategoriene er inkludert i Cancioneiro da Vaticana, et manus fra 1500-tallet som ble funnet i Italia, antakelig kopi av en original fra 1300-tallet. Den mest omfattende samlingen er likevel Cancioneiro de Colocci-Brancuti (Cancioneiro da Biblioteca Nacional).

En samling dikt fra slutten av 1400-tallet ble utgitt av dikteren Garcia de Resende i 1516, den såkalte Cancioneiro geral de Garcia de Resende. Denne omfatter verker av mer enn 300 diktere, skrevet på både spansk og portugisisk, men der de portugisisk-språklige er i klart flertall. Deler av materialet viser tydelig innflytelse fra italiensk renessansepoesi og er både formelt og tematisk nyskapende i forhold til den tidligere tradisjonen.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg