Cancioneiro, portugisisk «sangsamling» av galisisk-portugisisk poesi fra høymiddelalderen. Det eldste diktet er fra slutten av 1100-tallet, og det er uklart om de vel 1500 diktene stammer fra én opprinnelig samling. I dag kjenner vi tre ulike samlinger som hver inneholder deler av det samlede materialet. Cancioneiro da Ajuda fra slutten av 1200-tallet er den eldste, og omfatter kun såkalte «cantigas de amor». Denne diktningen har klar tilknytning til hoffmiljøet og den provençalske trubadurtradisjonen, i motsetning til den mer folkelige galisisk-portugisiske tradisjonens «cantigas de amigo» og smedediktene, «cantigas de escárnio e maldizer».

Dikt av de to siste kategoriene er inkludert i Cancioneiro da Vaticana, et manus fra 1500-tallet funnet i Italia, antakelig kopi av en original fra 1300-tallet. Den mest omfattende samlingen er likevel Cancioneiro de Colocci-Brancuti (Cancioneiro da Biblioteca Nacional).

En samling dikt fra slutten av 1400-tallet ble utgitt av dikteren Garcia de Resende i 1516, den såkalte Cancioneiro geral de Garcia de Resende. Denne omfatter verker av mer enn 300 diktere, skrevet på både spansk og portugisisk, men der de portugisisk-språklige er i klar majoritet. Deler av materialet viser tydelig innflytelse fra italiensk renessansepoesi og er både formelt og tematisk nyskapende i forhold til den tidligere tradisjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.