Egenkapital er den delen av en organisasjons kapital som tilhører eierne. Fysiske personer så vel som andre organisasjoner kan stå som eier(e) av en bestemt organisasjon.

Faktaboks

Uttale
egenkapitˈal

En organisasjons eiendeler er finansiert med egenkapital eller fremmedkapital, hvor sistnevnte representerer kortsiktig eller langsiktig gjeld. Egenkapitalens størrelse bestemmes som summen av organisasjonens eiendeler med fradrag av gjelden og andre forpliktelser.

I selskaper med begrenset ansvar, som for eksempel aksjeselskaper, inndeles egenkapitalen ofte i innskutt egenkapital som eierne har innbetalt (i dette tilfellet aksjekapital) og opptjent egenkapital. Den innskutte egenkapitalen kan bestå av innskudd av penger eller tingsinnskudd. Tingsinnskudd betyr at eierne velger å «skyte» eiendeler inn i selskapet, helt eller delvis i stedet for et tradisjonelt kapitalinnskudd. Tingsinnskuddet kan for eksempel være en maskin eller verktøy.

De fleste mennesker møter uttrykket egenkapital i forbindelse med boligfinansiering. Meningsinnholdet er akkurat det samme i denne settingen. Egenkapital refererer her til hvor stor andel av eiendelene (i dette tilfellet boligen) som tilhører eierne. Når det er snakk om et krav på for eksempel 20 prosent egenkapital ved kjøp av bolig, betyr det at de juridiske eierne av boligen går inn med 20 prosent av kjøpesummen. 80 prosent er dermed finansiert med fremmedkapital (normalt langsiktig gjeld).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg