Hjullaster, anleggsmaskin som brukes til lasting og transport av alle slags løse masser; ved siden av gravemaskinen den mest anvendte anleggsmaskin.

Hjultraktorer som brukes til hjullastere kan enten være vanlige industritraktorer med drift på to hjul eller spesialbygde anleggstraktorer med drift på alle fire hjul. På industritraktorene kan lasteskuffen monteres bak som bakmontert skuff eller foran som frontmontert skuff. Styringen av 4-hjulsdrevne traktorer kan skje på tre forskjellige måter, som to-hjulsstyring, fire-hjulsstyring og midtstyring (rammestyring). Det siste er vanligst på store maskiner og gir spesielt gode styrings- og manøvreringsegenskaper.

Hjullastere bygges for dieseldrift og med skuffestyring ved hjelp av hydrauliske stempler. To-hjulsdrevne lastere brukes mest til lettere arbeid, og kan ofte utstyres med forskjellig tilleggsutstyr som griper, kran og planeringsblad. Ved større arbeider, f.eks. steinlasting over og under jord, dominerer den midtstyrte hjullasteren som bygges i vektklasser 5–100 tonn og med skuffevolum opp til 10 m3.

Fordelen med hjullasterne er manøvreringsevnen og at de relativt enkelt kan flyttes mellom forskjellige arbeidssteder. Hjullastere kan også brukes til kombinert lasting og transport ved at de transporterer massen i skuffen; laste og bære-metoden. Hjullasterne kan utstyres med forskjellige typer av skuffer avhengig av den type masse som skal lastes. Under jord brukes ofte sidetippende skuff.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.