boremaskiner

Boremaskiner. Øverst til venstre: Radialboremaskin med elektromotordrift og tannhjulsoverføring, ca. 3 m høy. – Nederst til venstre: Søyleboremaskin med elektromotordrift og tannhjulsoverføring. – Til høyre: CNC-styrt boremaskin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Boremaskiner, maskiner for boring i tre, metall eller fjell og løsmasser.

Boremaskiner for stål og metall

Maskiner for boring i stål og metaller finnes i mange slags utførelser, idet de må tilpasses det arbeid de skal brukes til.

Den mest alminnelige boremaskin er søyleboremaskinen, som har en fast, men aksialt forskyvbar, roterende borspindel, og et i alle retninger flyttbart bord hvor arbeidsstykket ligger. Små bor festes i borspindelen ved hjelp av chuck, større bor har et konisk skaft, som settes fast i en tilsvarende konisk utboring i spindelen.

Borspindelen drives enten ved rem (med trapperemskive) eller ved tannhjulsoverføring. Omdreiningstallet avhenger av borets diameter og materialets art. Det kan ved boring i lettmetaller gå opp i 10 000 omdreininger per min. Fremføringen (matingen) skjer for mindre maskiner med hånd, for større ved hjelp av et eget mateverk som tillater forskjellige matehastigheter.

Små boremaskiner som anbringes oppe på et bord, kalles benkboremaskiner. Har boremaskinene flere borspindler, kalles de flerspindel-boremaskiner. Disse benyttes mye ved seriefabrikasjon og kan ha 4–120 spindler. I større verksteder benyttes ofte radialboremaskiner. De egner seg bedre enn søyleboremaskiner for boring i tyngre gods og hvor det skal bores flere huller. Disse har en borspindel som er festet til en sleide, som kan beveges på en svingbar horisontal arm. Hvis spindelen dessuten kan stilles skrått, kalles maskinen universal radialboremaskin.

Karakteristiske mål for en boremaskin er største bordiameter som kan benyttes og den største høyde under boret. Den største avstand fra boret og inn til søylen (utladningen) er også av betydning for brukbarheten. Koordinatboremaskiner er forsynt med et spesielt bord for fastspenning av arbeidsstykket. Bordet kan forskyves langs den ene eller begge retninger (akser) i et vinkelrett aksekors slik at hullene kan bores nøyaktig i forhold til hverandre uten forutgående oppmerking. Bordet kan beveges manuelt eller maskinelt. I det siste tilfellet kan det styres ved hjelp av hullbånd eller magnetbånd eller ved hjelp av CNC-styring etter et på forhånd fastlagt program.

I den CNC-styrte boremaskinen er bordet bevegelig i y-aksen og borehodet i x-aksen, mens borspindelen beveges i z-aksen. Den kan også forsynes med en fjerde akse, for eksempel et roterende bord (såkalt rundmating). Den kan anvendes til både boring og fresing. Maskinen skifter selv verktøy.

Boremaskiner for boring i tre

Disse maskinene er forholdsvis enkle. Borets omdreiningstall varierer mellom 1000 og 4000 per minutt, alt etter borets diameter og treets hardhet.

Ved vertikale boremaskiner er borspindelen hvor boret festes ved chuck, gjerne hev- og senkbar for hånd ved en hevarm, og holdes i balanse ved fjær eller motvekt.

Ved boremaskiner med horisontal spindel ligger arbeidsstykket fastspent på et bord, som kan forskyves mot boret.

Ved langhullsboremaskin som har horisontal spindel, kan arbeidsstykket forskyves også på tvers av boret, slik at det fremkommer ovale huller.

En spesiell boremaskin er borstemmaskinen, som først borer et rundt hull og deretter stemmer dette firkantet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg