buskhalerotte

Illustrasjon av buskhalerotte fra Filippinene
Av .

Artikkelstart

Buskhalerotte er en art i musefamilien. Slekten Crateromys inneholder fire arter, som muligens alle kalles for buskhalerotter. Alle lever på Filippinene og er temmelig store og kraftige.

Faktaboks

Også kjent som

Klasse Pattedyr / Orden Gnagere / Familie Musefamilien / Art Buskhalerotte Crateromys schadenbergi

Slekten er plassert i underfamilien Murinae (langhalemus).

Beskrivelse

Buskhalerotta Crateromys schadenbergi er den største arten. Den har kroppslengde inntil 37 cm, halelengde 39 cm og vekt 1,5 kg. Halen er minst like lang som kroppen. Ørene er ganske små. Pelsen er lang, tett og myk over hele kroppen, også på halen. Det er derfor den har fått navnet buskhale. Pelsfargen varierer mye: svart, grå eller brun med lysere flekker.

Levevis

Denne buskhalerotta spiser planter og bruker mye av tiden oppe i trærne. Den er nattaktiv og gjemmer seg om dagen i et hult tre eller mellom trerøtter. Hunnen føder en eller to unger.

Utbredelse og status

Buskhalerotta lever kun på øya LuzonFilippinene. Den lever i høyereliggende skoger, mellom 2 000 og 2 500 meter over havet. Utbredelsen er veldig liten og oppstykket, og området er utsatt for avskoging. Arten blir jaktet både for kjøtt og pels og holdes noen ganger som kjæledyr. Den er klassifisert som sterkt truet (EN).

På Luzon lever forøvrig to gnagere som er enda større. De veier 2-3 kg og tilhører slekten Pholoemys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg