bremsestråling

Artikkelstart

Bremsestråling er elektromagnetisk stråling som oppstår når elektrisk ladde partikler akselereres. Selve akselerasjonen av partiklene kan skje ved at hastigheten endrer størrelse og/eller retning. Bremsestråling er mest kjent for elektroner. Andre ladde partikler er mye tyngre, og det er vanskelig å produsere hurtige hastighetsendringer. Bremsestråling fra elektroner utnyttes i røntgenutstyr.

Anvendelser og forekomster

Røntgenutstyr

Bremsestråling utnyttes for å lage røntgenstråling ved hjelp av røntgenrør. Her støter hurtige elektroner mot den positive polen (anoden) i røntgenrøret og bremses ned i feltet fra atomkjernene. Stoffet i anoden sammen med spenningen over røret bestemmer energien, og dermed gjennomtrengningsevnen, for røntgenstrålene.

Synkrotronakselerator

En moderne kilde for bremsestråling i det ultrafiolette området av spekteret og for røntgenstråling er synkrotronakseleratoren (se synkrotronstråling). Bremsestrålingen produseres av energirike elektroner som avbøyes i en sirkelbane. Fordelen med synkrotronstrålingen er at den er kontrollerbar, gir høy intensitet og er ikke forurenset av spektrallinjer fra atomære overganger.

Kosmisk stråling

Størstedelen av gammastrålingen i kosmisk stråling på Jorden skyldes voldsomme nedbremsinger av elektroner og myoner i atmosfæren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Maria Malterud

Hei! Når ble denne artikkelen publisert?

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Artikkelen stammer fra den siste versjonen av Kunnskapsforlagets papirleksikon, utgitt fra 2005-2007. Den ble publisert på nett i 2009, men er ikke endret fra papirversjonen.MvhMarte Ericsson RysteRedaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg