Brønnoperatør, felles betegnelse for fire grupper av fagarbeidere innen petroleumsvirksomheten. For alle fire fagene skjer opplæringen normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

Brønnoperatør, hydrauliske rør har som arbeidsoppgaver å installere, manøvrere og reparere utstyr og maskiner, og å utføre og overvåke disse operasjonene. En hydraulisk røroperatør skal på grunnlag av egne observasjoner, analyser, måleresultater og instrumentavlesninger kunne vurdere og treffe selvstendige avgjørelser ved styring av brønnserviceoperasjoner. Faget omfatter hydrauliske røroperasjoner i hele prosessen fra leteboring til ferdigstillelse og vedlikehold.

Brønnoperatør, kabel, eller kabeloperatør, skal manøvrere og installere avansert utstyr ned i brønnen for å innhente informasjon om formasjon, reservoar, produksjonsegenskaper og forandringer i løpet av petroleumsfeltets levetid. Oljeselskapene er også avhengige av kabeloperasjoner for vedlikehold av brønnen, slik at optimale produksjonsforhold oppnås.

Brønnoperatør, komplettering, eller kompletteringsoperatør, skal kunne operere utstyr som skal installeres i oljebrønnen. Komplettering inngår som en vesentlig operasjon for å forbinde reservoar til overflate eller prosess-systemer og sikrer en kontrollert styring og kontroll av strømninger.

Brønnoperatør, sementering, eller sementeringsoperatør, deltar i hele prosessen fra leteboring til ferdigstillelse for produksjon og senere vedlikeholdsarbeid i oljebrønnen. Brønnoperatøren innen sementering er den siste som forlater plattformen etter å ha sementert igjen brønnen ved nedstenging. Arbeidsoppgavene kan deles inn i tre hovedområder: sementering, trykktesting og bruk av brønnverktøy. Utstyret som trengs for å utføre arbeidet, står fast montert om bord på riggen og består hovedsakelig av to store dieselmotorer, to høytrykkspumper, en sementeringsblandeenhet, et kontrollrom og diverse tilhørende utstyr. Sementeringsoperatøren er ansvarlig for å vedlikeholde, klargjøre og bruke dette utstyret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.