brønnoperatør

Brønnoperatør, felles betegnelse for seks grupper av fagarbeidere innen petroleumsvirksomheten. For alle fagene skjer opplæringen normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

Havbunnsinstallaør

Brønnoperatør har som arbeidsoppgaver å installere, manøvrere og reparere utstyr og maskiner, og å utføre og overvåke disse operasjonene. En havbunnsinstallatør skal på grunnlag av egne observasjoner, analyser, måleresultater og instrumentavlesninger kunne vurdere og treffe selvstendige avgjørelser ved styring av brønnserviceoperasjoner. Faget omfatter hydrauliske røroperasjoner i hele prosessen fra leteboring til ferdigstillelse og vedlikehold.

Opplæringen skjer ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et år med teknikk og industriell produksjon eller elektro og et år med brønnteknikk. Læretiden i bedrift avsluttes med en fagprøve. Med fem års allsidig praksis og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2016 til utgangen av september 2017 var det 12 som besto fagprøven som brønnoperatør for havbunnsintallasjoner.

Brønnoperatør, elektriske kabeloperasjoner

Brønnoperatør, kabel, eller kabeloperatør, skal betjene elektroniske instrumenter i letebrønner og olje- og gassbrønner for å innhente informasjon om formasjon, reservoar, produksjonsegenskaper og forandringer i løpet av petroleumsfeltets levetid. Oljeselskapene er også avhengige av kabeloperasjoner for vedlikehold av brønnen, slik at optimale produksjonsforhold oppnås.

Opplæringen skjer ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et år med teknikk og industriell produksjon eller elektro og et år med brønnteknikk. Opplæringen avsluttes med en fagprøve. Med fem års allsidig praksis og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2016 til utgangen av september 2017 var det 6 som besto fagprøven som brønnoperatør for elektriske kabeloperasjoner.

Brønnoperatør, mekaniske kabeloperasjoner

Brønnoperatør, kabel, eller kabeloperatør, skal manøvrere og installere avansert utstyr ned i brønnen for å innhente informasjon om formasjon, reservoar, produksjonsegenskaper og forandringer i løpet av petroleumsfeltets levetid. Oljeselskapene er også avhengige av kabeloperasjoner for vedlikehold av brønnen, slik at optimale produksjonsforhold oppnås og risikoen for utslipp minskes.

Opplæringen skjer ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et år med teknikk og industriell produksjon eller elektro og et år med brønnteknikk. Opplæringen avsluttes med en fagprøve. Med fem års allsidig praksis og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2016 til utgangen av september 2017 var det 35 som besto fagprøven som brønnoperatør for mekaniske kabeloperasjoner.

Brønnoperatør, kveilerøroperasjoner

Brønnoperatør, kabel, eller kabeloperatør, skal manøvrere og installere avansert utstyr ned i brønnen for å innhente informasjon om formasjon, reservoar, produksjonsegenskaper og forandringer i løpet av petroleumsfeltets levetid. Kveilerør, som ligger på store tromler og kan bli flere tusen meter lange, brukes til vedlikehold og ferdigstillelse av olje- og gassbrønner. Oljeselskapene er også avhengige av kabeloperasjoner for vedlikehold av brønnen, slik at optimale produksjonsforhold oppnås.

Opplæringen skjer ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et år med teknikk og industriell produksjon eller elektro og et år med brønnteknikk. Opplæringen avsluttes med en fagprøve. Med fem års allsidig praksis og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2016 til utgangen av september 2017 var det 9 som besto fagprøven som brønnoperatør for kveilerøroperasjoner.

Brønnoperatør, komplettering

Brønnoperatør, komplettering, eller kompletteringsoperatør, skal kunne operere utstyr som skal installeres i oljebrønnen. Komplettering inngår som en vesentlig operasjon for å forbinde reservoar til overflate eller prosess-systemer og sikrer en kontrollert styring og kontroll av strømninger.

opplæringen skjer ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et år med teknikk og industriell produksjon eller elektro og et år med brønnteknikk. Opplæringen avsluttes med en fagprøve. Med fem års allsidig praksis og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2016 til utgangen av september 2017 var det 17 som besto fagprøven som brønnoperatør for komplettering.

Brønnoperatør, sementering

Brønnoperatør, sementering, eller sementeringsoperatør, deltar i hele prosessen fra leteboring til ferdigstillelse for produksjon og senere vedlikeholdsarbeid i oljebrønnen. Brønnoperatøren innen sementering er den siste som forlater plattformen etter å ha sementert igjen brønnen ved nedstenging. Arbeidsoppgavene kan deles inn i tre hovedområder: sementering, trykktesting og bruk avbrønnverktøy. Utstyret som trengs for å utføre arbeidet, står fast montert om bord på riggen og består hovedsakelig av to store dieselmotorer, to høytrykkspumper, en sementeringsblandeenhet, et kontrollrom og diverse tilhørende utstyr.

Opplæringen skjer ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et år med teknikk og industriell produksjon eller elektro og et år med brønnteknikk. Opplæringen avsluttes med en fagprøve. Med fem års allsidig praksis og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2016 til utgangen av september 2017 var det 6 som besto fagprøven som brønnoperatør for sementering.

.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg