bortvisning (skole)

Bortvisning betyr i skolesammenheng at eleven ikke får være til stede i undervisningsrommet eller på skolen. Før det blir tatt beslutning om bortvisning eller annen form for refsing, skal eleven ha mulighet for å uttale seg muntlig for den som skal ta avgjørelsen. Før rektor selv vedtar bortvisning, skal rektor rådføre seg med lærerne til eleven.

Vedtak om bortvisning for resten av skoleåret eller vedtak om tap av retten til videregående opplæring, fattes av fylkeskommunen. Andre hjelpetiltak eller refsingstiltak skal være vurdert først.

Klage

Eleven kan klage på de mest alvorlige refsingstiltakene, som vedtak om bortvisning for én dag eller mer og tap av rettigheter. Klagen må være skriftlig og begrunnet.

Klagen sendes den som har fattet vedtaket. Klagefristen er tre uker etter at melding om vedtaket er mottatt. I klagen skal eleven angi hva han/hun ønsker endret i vedtaket og begrunne dette.

Klageinstans er fylkestinget eller særskilt klagenemnd oppnevnt av fylkestinget. For vedtak om tap av retten til videregående opplæring er fylkesmannen klageinstans. Før klagen sendes dit, skal den instansen som fattet vedtaket, vurdere om det er grunn til å endre det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg