Bonus er gevinst, utbytte, rabatt, godtgjørelse. Dette gjelder særlig det ekstraordinære eller det som er betinget av at visse forhold inntreffer.

Faktaboks

Uttale
bˈonus
Etymologi
latin, ‘god’

Bonus kan eksempelvis betegne den enkelte arbeiders andel i akkordoverskudd, eller ansattes avtalebestemte del av foretakets overskudd.

Det kan også betegne en avgift, for eksempel per produsert enhet og solgt eksemplar, til opphavsmannen for benyttelse av patent, mønster, åndsverk og så videre.

Forsikring

I livsforsikring og pensjonsforsikring brukes bonus om forsikringstagerens eller sikredes rett til andel i selskapets overskudd. I livsforsikring ytes bonus vanligvis som tillegg til forsikringssummen, i pensjonsforsikring dels som tillegg til pensjonene, dels som rabatt i premiene.

I motorvognforsikring og i enkelte andre skadeforsikringsbransjer ytes bonus i form av rabatt i nye premier dersom vedkommende forsikring ikke har vært belastet med noen skade i det forløpne året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Aksel Braanen Sterri

Tilleggene 18. juni kommer fra andre bonus-artikler forfattet av Store norske leksikon.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg