Gevinst er vinning, fortjeneste eller utbytte. Tradisjonelt betegner gevinst at man har vunnet noe eller har tjent penger på en handel. Eksempler på dette er gevinster ved videresalg av aksjer, varer eller andre eiendeler. Det er også vanlig å bruke gevinst om premien i spill, særlig pengespill som Lotto.

Faktaboks

Uttale
gevˈinst

I utvidet forstand kan en gevinst forstås som en positiv effekt av et tiltak eller en handling, for eksempel miljøgevinst eller effektiviseringsgevinst.

Gevinst kan også brukes om å høste avkastning eller fordel (gevinster) av nedlagt arbeid eller ressursbruk, for eksempel oppnådde forbedringer, økt kompetanse med mer.

Gevinst kan således beskrive:

  • formuesøkning
  • pengesum eller gjenstand som vinnes i lotteri eller liknende
  • fortjeneste på en enkelt forretningstransaksjon, for eksempel ved salg av aksjer eller fast eiendom
  • En besparelse eller annen fordel

I regnskap ført etter periodiseringsprinsippet, som regnskapsloven, vil en kunne føre gevinst ved salg av varige driftsmidler som maskiner og transportmidler. Gevinst ved salg betegner da at salgsum overstiger bokført verdi av en regnskapsmessig eiendel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg