Bolognastein er navnet på en spesiell form for barytt (mest bariumsulfat) som kan finnes nær Bologna, og som vakte oppsikt fordi man kunne få den til å lyse i mørket. Det er et tidlig eksempel på fosforescens.

I 1603 fant skomaker og alkymist Vincenzo Cascariolo at en slik stein etter oppvarming og eksponering for sollys, lyste opptil en time i mørke. Cascariolo ga preparerte steiner til en professor ved universitetet i Bologna som sendte dem til sentrale forskere i Europa blant annet Galileo Galilei som kalte bolognasteinen et av naturens underverk. 

Det er ikke enkelt å få en stein til å lyse selv om den kommer fra samme sted som Cascariolo hadde funnet sine. Det har nylig blitt demonstrert av Lawrence M. Principe ved John Hopkins University. Han fant at det er mange detaljer i fremgangsmåten som må være oppfylt for å få det til.

Det tok tid før fenomenet ble forklart. Lyset skyldes en liten mengde kobberioner i det mineralet som ble funnet nær Bologna. Før stenen kunne lyse ble den oppvarmet til temperaturer over 1000 oC i en times tid. Da dekomponerer bariumsulfat til bariumsulfid. Så bolognastein er bariumsulfid med en liten mengde enverdige kobberioner (Cu+). 

Dette var oppdaget allerede på slutten av 1800-tallet. En gruppe på ti forskere, de fleste fra Finland, har nylig bekreftet denne forklaringen ved å bruke dagens analysemetoder så det tok 400 år før fenomenet ble fullstendig forstått.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.