bolognastein

bolognastein ferdig preparert
.

Artikkelstart

Bolognastein er navnet på en spesiell form for mineralet barytt (mest bariumsulfat) som kan finnes nær Bologna, og som vakte oppsikt fordi man kunne få steinen til å lyse i mørket. Det er et tidlig eksempel på oppdagelsen av fosforescens.

Forhistorien

I 1603 fant skomakeren og alkymisten Vincenzo Cascariolo at en slik stein etter oppvarming og eksponering for sollys, lyste opptil en time i mørke. Cascariolo ga preparerte steiner til en professor ved universitetet i Bologna som sendte dem til sentrale forskere i Europa, blant annet Galileo Galilei som kalte bolognasteinen et av naturens underverk.

Forklaringen

bolognasteinen lyser i mørket
.

Det er ikke enkelt å få en stein til å lyse, selv om den kommer fra samme sted som Cascariolo hadde funnet sine. Det har blitt demonstrert av Lawrence M. Principe ved John Hopkins University. Han fant at det er mange detaljer i fremgangsmåten som må være oppfylt for å få det til.

Det tok tid før fenomenet ble forklart. Lyset skyldes en liten mengde kobberioner i det mineralet som ble funnet nær Bologna. Før stenen kunne lyse ble den oppvarmet til temperaturer over 1000 °C i en times tid. Da dekomponerer bariumsulfat til bariumsulfid. Så bolognastein er bariumsulfid med en liten mengde enverdige kobberioner (Cu+).

Dette ble oppdaget allerede på slutten av 1800-tallet. En gruppe på ti forskere, de fleste fra Finland, har bekreftet denne forklaringen ved å bruke dagens analysemetoder. Det tok altså 400 år før fenomenet ble fullstendig forstått.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg