barytt

Barytt fra Herre, Telemark.
Barytt
Av /Naturhistorisk museum, UiO.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Barytt er et rombisk mineral som består av bariumsulfat (BaSO4) med grunnstoffene barium, svovel og oksygen. Fargen er oftest hvit, grå, gul eller blå. Baryttkrystaller er gjerne tavleformet eller prismatiske og kan opptre med parallellvekst i bladformede klynger.

Faktaboks

Uttale
barˈytt
Etymologi
av gresk ‘tung’
Også kjent som

tidligere: tungspat

Mineralet forekommer særlig på lavtemperatur og mellomvarme hydrotermale ganger (i Norge for eksempel på Kongsberg og iTråk i Bamble) og som konkresjoner i sedimenter. Det er påvist barytt en rekke steder over hele Norge. Baryttkrystaller fra Styggedalsgangen på Tråk sies å være de flotteste i Europa. Barytt forekommer gjerne sammen med metalliske sulfider (for eksempel pyritt, sfaleritt, chalkopyritt, og galenitt) samt fluoritt, kalsitt og kvarts. Mineralet er også vanlig i jern- og manganforekomster.

Bruksområder

Barytt er det viktigste råstoff for fremstilling av andre bariumforbindelser. Verdensproduksjonen i 2017 var på 8,65 mill. tonn, med Kina, India og Marokko som største produsenter. Cirka 70 prosent av verdensproduksjonen brukes i boreslam til petroleumsboring på grunn av den høye densiteten. Det har stor anvendelse ved produksjon av hvite farger og brukes som fyllstoff i papir og appretur i tekstilindustrien.

Siden barytt er svært tungtløselig brukes det finmalte mineralet i kontrastmidler for å kunne ta gode røntgenbilder. Betydelige mengder inngår også i produksjonen av TV-skjermer, elektronikk, glass og keramikk.

Varieteter

Til baryttgruppen hører også mineralene cølestin (SrSO4), anglesitt (PbSO4) og hashemitt (BaCrO4).

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning Sulfat
Kjemisk formel BaSO4
Hardhet 3–3½
Massetetthet 4,5 g/cm³
Krystallsystem Rombisk
Kløv/brudd To gode kløvretninger, ujevnt brudd
Strek Hvit

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg