blåstjert

Blåstjert, hannfugl.
Blåstjert
Shutterstock.

Artikkelstart

Blåstjert er en fugleart i fluesnapperfamilien. Den observeres en sjelden gang på trekk langs kysten av Norge og er bare påvist hekkende én gang.

Faktaboks

Også kjent som
Tarsiger cyanurus engelsk: red-flanked bluetail

Beskrivelse

Den er ca. 14 cm lang. Hannen er metallisk blå på oversiden og halen, med oransje kroppssider, hvit strupe og gråaktig underside. Hunnen er olivenbrun med oransje kroppssider og blå hale.

Utbredelse og bestand

Blåstjerten hekker i barskogsområder fra Øst-Finland og østover til Japan. Den er en tilfeldig gjest i Vest-Europa, og i Norge opptrer den først og fremst på høsten. Det er gjort 70 funn i perioden 2000-2020.

Det første og hittil eneste godkjente hekkefunnet var ved Kjerringneset, Øvre Pasvik i Troms og Finnmark i 2011, men i 2016 ble det også påvist en syngende hann i hekketiden i en passende hekkebiotop i Gutulia nasjonalpark i Innlandet.

Blåstjerten er trekkfugl som overvintrer i sørøstlige delar av Asia, inkludert Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg