Bitterråte, sykdom på eple, pære, plomme og kirsebær, forårsaket av sekksporesoppen Glomerella cingulata, med konidiestadiet Colletotrichum gloeosporioides. Den ytrer seg som brune råteflekker i fruktkjøttet. Soppen danner karakteristiske konsentriske ringer av sporehoper i flekkene, og utvikler toksiner (gifter) som gir frukten en bitter smak. Sykdommen kan gjøre en god del skade på søt- og surkirsebær, særlig ved lengre perioder med fuktig vær. Soppen har mange andre vertsplanter, men skaden på disse er av liten betydning, og ytrer seg vanligvis som små døde partier på bladstilker og stengler. Det gjør at den kan være vanskelig å bekjempe effektivt, selv om det foreligger soppmidler som har god virkning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.