Bitterråte er en sykdom på eple, pære, plomme og kirsebær, forårsaket av sekksporesoppen Glomerella cingulata, med konidiestadiet Colletotrichum gloeosporioides. Den ytrer seg som brune råteflekker i fruktkjøttet. Soppen danner karakteristiske konsentriske ringer av sporehoper i flekkene, og utvikler toksiner (gifter) som gir frukten en bitter smak. Sykdommen kan gjøre en god del skade på søt- og surkirsebær, særlig ved lengre perioder med fuktig vær. Soppen har mange andre vertsplanter, men skaden på disse er av liten betydning, og ytrer seg vanligvis som små døde partier på bladstilker og stengler. Det gjør at den kan være vanskelig å bekjempe effektivt, selv om det foreligger soppmidler som har god virkning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Bitterråte i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg