Bipod-mast er en toarmet mast.

Faktaboks

Etymologi
av gresk bipod, 'tofotet'

Fra hver sin side av fartøyet reiser mastene seg på skrått mot kjøllinjen, og mastetoppene sammenføyes midtskips. Et smalt triangel dannes, som står på tvers. For å styrke mastekonstruksjonen i langskipsretningen, løper det stag akterover og forut fra mastetoppen.

Fra denne riggen kan ulike typer seil føres, for eksempel et klassisk råseil eller spriseil. En slik type mast kan også konstrueres på langs med fartøyets kjøllinje, men har da stag fra mastetoppen og ut til sidene.

Bipod-master har eksistert i 5000 år, og ble brukt på egyptiske båter som gikk i fart på Nilen. Denne mastetypen kan fordele belastningen fra rigg til skrog mer skånsomt enn enkeltmaster, noe de egyptiske båtene av strå dro fordel av. Det var også enkelt å avrigge fartøyet, slik at masten kunne ligge sammenslått på langs med båten.

Denne masten er forholdsvis sjelden i dag, men en rekke produsenter og private konstruktører prøver ut forskjellige eksperimentelle riggtyper med bipod-mast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg