Beaufort er en fransk ost fra Savoie; nærmere bestemt beaufortfjellene, dalene Tarentaise og Maurienne, samt deler av Arlydalen i Frankrike. Den tilvirkes av rå kumelk fra rasene Tarentaise eller Abondance og ligner på gruyère. Den er nesten uten hull og med en fruktig, til dels kraftig smak, avhengig av modning.

Beaufort formes til 11–16 cm høye og 35–75 cm brede hjul. Hjulene har innbuktede sider på grunn av at osten bindes opp med et bøkebånd under modningen. Osten modnes i minimum 5 måneder, men gjerne 12 til 18 måneder. Hvert ostehjul veier mellom 20 og 70 kilo. Fettinnhold i tørrstoffet er 50 prosent.

Beaufort har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1968 og EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP siden 1996.

I utgangspunktet het denne osten grovire, som kan minne om gruyère, men navnet ble byttet i 1865. Siden da har den hett beaufort etter området den kommer fra.

Osten kommer i tre varianter:

  1. Beaufort, som ystes nede i dalene og om vinteren
  2. Beaufort d'Eté, som er sommerost og ystes mellom juni og oktober
  3. Beaufort chalet d'alpage, som ystes på setrene minimum 1500 meter over havet, og kun av melk fra kyr tilhørende samme seter

Det produseres årlig cirka 5 000 tonn av de forskjellige variantene beaufort.

Osten brukes ofte i fondue fordi den smelter lett og er smaksrik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.