beaufort (ost)

Artikkelstart

Beaufort er en fransk ost fra Savoie, nærmere bestemt beaufortfjellene, dalene Tarentaise og Maurienne samt deler av Arlydalen i Frankrike. Den tilvirkes av rå kumelk fra rasene Tarentaise eller Abondance og ligner på gruyère. Den er nesten uten hull og har en fruktig, til dels kraftig smak, avhengig av modning.

Faktaboks

Uttale
båfˈå:r

Beaufort formes til 11–16 cm høye og 35–75 cm brede hjul. Hjulene har innbuktede sider på grunn av at osten bindes opp med et bøkebånd under modningen. Osten modnes i minimum 5 måneder, men gjerne 12 til 18 måneder. Hvert ostehjul veier mellom 20 og 70 kilo. Fettinnhold i tørrstoffet er 50 prosent.

Beaufort har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1968 og EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP siden 1996.

I utgangspunktet het denne osten grovire, som kan minne om gruyère, men navnet ble byttet i 1865. Siden da har den hett beaufort etter området den kommer fra.

Osten kommer i tre varianter:

  1. Beaufort, som ystes nede i dalene og om vinteren
  2. Beaufort d'Eté, som er sommerost og ystes mellom juni og oktober
  3. Beaufort chalet d'alpage, som ystes på setrene minimum 1500 meter over havet, og kun av melk fra kyr tilhørende samme seter

Det produseres årlig omkring 5000 tonn av de forskjellige variantene beaufort. Osten brukes ofte i fondue fordi den smelter lett og er smaksrik.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg