avisingsutstyr

Artikkelstart

Avisingsutstyr er utstyr som brukes for å hindre eller fjerne isdannelse på et luftfartøy. Når man skal forhindre at det danner seg is på et luftfartøy kalles det for anti-ising (engelsk anti-icing). Fjerning av is kalles avising (engelsk de-icing).

Når vanndråper fryser på legemer de treffer, kalles det ising. Når dette skjer med et fly, endres de aerodynamiske forholdene for flyet, og det blir vanskeligere å manøvrere. Som regel fører dette til at oppdriften svekkes, og ytelsen reduseres. Man må derfor forhindre at ising skjer på flykroppen.

Når man skal fjerne is som allerede har lagt seg, kalles også det for avising på norsk, men i dette tilfellet ligger det engelske uttrykket de-icing til grunn.

Alle luftfartøy som opereres der det kan dannes is, skal ha avisingsutstyr montert og det skal være sertifisert for operasjoner under isingsforhold. Kravene stilles av både sikkerhetsmessige og juridiske grunner.

Avisingsmetoder

Hva slags avisingsutstyr som er i bruk, varierer mellom typer av luftfartøy. Hvilke deler av luftfartøyet som skal beskyttes, spiller også inn. Normalt opereres det med følgende former for avising:

Pneumatisk avising

En gummikappe dekker forkanten av vingene og den horisontale haleflaten. Kappen har langsgående kanaler som blåses opp med luft, slik at isen sprekker og blåses bort.

Avising med Varme

Forkanten av vinger og haleflater varmes opp, enten ved hjelp av innebygde elektriske elementer eller ved hjelp av dyser som avgir varm luft fra flyets motorer.

Avising med væske

Kjemikalier sprøytes på flatene før avgang, ofte etylenglykol. Mengden og blanding av væske varierer etter flytype og hastighet på flyet.

I tillegg finnes det elektronisk basert utstyr som oppdager og varsler om at det legger seg is på luftfartøyet, men ofte brukes det lys som rettes mot vingeforkanten av besetningen på flyet, for å se om det dannes is.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg