Dawn har besøkt både asteroiden Vega og dvergplaneten Ceres.
Fremstilling av Dawn ved Ceres av /NASA/JPL. NASA ikke-kommersiell
Vesta fotografert i farger av romfartøyet Dawn i 2011.
Vesta av . Fri bruk

Dawn var en amerikansk asteroidesonde som ble skutt opp 27. september 2007 med en Delta II bærerakett fra Cape Canaveral Air Force Station. Alt dagen etter var sonden lengre borte enn Månen på vei mot asteroidebeltet. Der har den utforsket steinasteroiden Vesta og dvergplaneten Ceres, to legemer som til sammen omfatter hele 45 prosent av beltets masse.

Teknisk informasjon

Til nødvendig hjelp på den bortimot 4,9 milliarder kilometer lange ferden var Dawn utstyrt med tre xenon-ionmotorer som kunne skyvkraftreguleres opptil 0,091 newton (tilsvarende vekten av et brevark). Drivmedium-forbruket var kun 3,25 mg/s ved full ytelse. Bare én av de tre motorene ble benyttet om gangen, og beregnet operasjonstid var 2100 dager.

Sonden responderte ikke på planlagt kommunikasjon 30. oktober 2018, trolig fordi drivmedium-mengden var oppbrukt. Den ble derfor deaktivert 1. november 2018.

Elektrisk kraft til blant annet instrumentene og ionmotorene kom fra to store solcellepaneler med spennvidde på nesten 20 m. De var i stand til å produsere over 10 kW nær Jorden.

Dawn ble bygd av Orbital ATK. Den hadde en oppskytningsvekt på 1 212 kg, hvorav 425 kg var xenon-gass.

Ferd

Dawn passerte Mars i gravitasjonshjelp-sammenheng i februar 2009. Vesta har en diameter på 530 km, og én av ionmotorene sørget for at sonden ble plassert i en bane rundt himmellegemet. Én motor sendte også, i september 2012, sonden videre mot Ceres. Denne dvergplaneten har en diameter på 942 km, og også her gikk Dawn inn i bane ved fremkomsten 6. mars 2015.

Romsonden ble altså den første som gikk i bane rundt to andre himmellegemer, og den første som besøkte en dvergplanet. Dawns vitenskapelige nyttelast omfatter et optisk kamera, en gamma- og nøytrondetektor pluss et spektrometer som blant annet skaffet informasjon om form, overflatetopografi og tektonisk historie, dessuten overflatens innhold av grunnstoffer og mineraler (også vannbærende). I tillegg vil fakta om hva som skulle til for å få romsonden plassert i baner rundt Vesta og Ceres bli benyttet til å skaffe informasjon om himmellegemenes masser og gravitasjonsfelt.

Ved Vesta kartla Dawn et variert terreng med planet-liknende trekk og et digert bekken med et fjell i midten. Bekkenet har fått navnet Rheasilvia, og fjellet, som egentlig ble oppdaget av Hubble-romteleskopet, viser seg å ha en høyde på den dobbelte av Mount Everests. Ellers finnes kløfter på størrelse med Grand Canyon.

På Ceres antas en serie lyse flekker på overflaten å være salt-deponier.

Kostnad

Prosjektkostnadene er oppgitt å være 357,5 mill. dollar eksklusive Delta II-bæreraketten, men et overslag fra 2014 antydet en samlet kostnad på 449 millioner dollar, pluss 25 millioner dollar ekstra for diverse forsinkelser. Samlet pris kan således nå opp i 467 millioner dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg