Dawn, amerikansk asteroidesonde skutt opp 27. september 2007 med en Delta II bærerakett fra Cape Canaveral Air Force Station. Alt dagen etter var sonden lengre borte enn Månen på vei mot asteroidebeltet. Der har den utforsket Vesta og Ceres.

Til nødvendig hjelp på den bortimot 4,9 milliarder kilometer lange ferden er Dawn utstyrt med tre xenonionmotorer som kan skyvkraftreguleres opptil 0,091 N (tilsvarende vekten av et brevark). Drivmediumforbruket er kun 3,25 mg/s ved full ytelse. Bare én av de tre motorene vil bli benyttet om gangen, og beregnet operasjonstid er 2100 dager.

Elektrisk kraft til blant annet instrumentene og ionmotorene kommer fra to store solcellepaneler. Spennvidden er nesten 20 m, og de er i stand til å produsere over 10 kW nær Jorden.

Dawn passerte Mars i gravitasjonshjelpsammenheng i februar 2009, og kom frem til Vesta i juli 2011. Steinasteroiden Vesta har en diameter på 530 km, og en av ionmotorene sørget for at sonden ble trukket inn i en bane rundt asteroiden. Én motor sendte også, i september 2012,  sonden videre mot Ceres. Denne dvergplaneten har en diameter på 942 km, og også her gikk Dawn inn i bane rundt ved fremkomsten 6. mars 2015.

Romsonden ble altså den første i bane rundt to andre himmellegemer, og den første som besøkte en dvergplanet. Dawns vitenskapelige nyttelast omfatter et optisk kamera, en gamma- og nøytrondetektor pluss et spektrometer som bl.a.  skaffer informasjon om form, overflatetopografi og tektonisk historie, dessuten overflatens innhold av grunnstoffer og mineraler (også vannbærende). I tillegg vil fakta om hva som skulle til for å få romsonden plassert i baner rundt Vesta og Ceres bli benyttet til å skaffe informasjon om himmellegemenes masser og gravitasjonsfelt.

Prosjektkostnadene er oppgitt å være 357,5 mill. dollar eksklusive Delta II bæreraketten, men et overslag fra 2014 antydet en samlet kostnad på 449 mill. dollar pluss 25 mill. dollar ekstra for diverse forsinkelser. Dawn er bygd av Orbital ATK (tidligere Orbital Sciences Corp.). Den hadde en oppskytningsmasse på 1 212 kg, hvorav 425 kg var xenon-gass.

  • NASAs nettsider Dawn

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.