Arracacca er en kulturplante i skjermplantefamilien som stammer fra Venezuela, Ecuador og Colombia. Det er en viktig matplante i Andes-regionen som tilberedes og brukes på samme måte som poteter.

Faktaboks

Uttale
arrakˈakka
Også kjent som

rota arracacca

Vitenskapelig navn
Arracacia xanthorrhiza
Beskrevet av
Edward Nathaniel Bancroft

Beskrivelse

Arracacca er en flerårig urt som blir opptil 1 meter høy. Planten har friskt grønne til bronsefargete, flikete blader. Blomstene er små, fiolette og danner en skjerm.

Planten har tykke, oppsvulmede røtter som er gule, hvite eller lilla inni. Jordstenglene er stivelsesrike.

Voksested

Planten er hjemmehørende i Andesfjellene i Sør-Amerika. Planten er hardfør og vokser i opptil 3600 meters høyde.

Bruk

Det er først og fremst rota som spises, men også bladene og stilkene brukes.

Araccia benyttes på omtrent samme måte som poteter, og den kan kokes, bakes, friteres eller ristes. På grunn av det høye stivelsesinnholdet er rota også egnet som tykningsmiddel i supper, sauser og grøt. Mel av rota kan brukes til baking. Fordi den er lett fordøyelig, brukes den også som sykediett og i babymat.

Unge blader og skudd kan kokes og brukes som grønnsak, eller rå i salat.

Næringsinnhold

Rota er svært rik på stivelse og en god kilde for kalsium, protein A-vitamin.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Arracacia xanthorrhiza
GBIF-ID
3034509

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg