Arbeidspsykologi er en disiplin innenfor psykologien som undersøker psykologiske faktorers betydning for arbeidsrelaterte problemstillinger. 

Et sentralt tema i arbeidspsykologi er hvordan organisasjoner, gjennom rekruttering og seleksjon, kan ansette de rette medarbeiderne, og hvordan man gjennom ledelse og oppfølging av arbeidstakere kan fremme mestring, arbeidsglede og motivasjon. Forskere og praktikere innenfor feltet er opptatt av hva som bidrar til et velfungerende arbeidsmiljø med gode forhold for medvirkning, samarbeid og kompetanseutvikling. Videre er man opptatt av hvordan stress, belastninger og konflikter på arbeidsplassen bør håndteres. 

Arbeidspsykologi handler også om sammenhenger mellom individuelle forskjeller og atferd i arbeidslivet, for eksempel hvordan personlighet påvirker yrkesvalg. Relevante arbeidsfelt er også karriereveiledning og rådgivning i forbindelse med omstillinger som følge av overtallighet, sykdom eller skade.

Fagfeltet er nært forbundet med organisasjonspsykologi, og omtales ofte under betegnelsen arbeids- og organisasjonspsykologi. 

  • Bjørvik, Kjell Inge & Willy Haukedal: Arbeids- og lederpsykologi, 6. utg., 2001, isbn 82-02-21254-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.