Arbeidslager (primærminne) er en datamaskins viktigste datalager. Programmer under utførelse og tilhørende data må ha plass i arbeidslageret. Arbeidslageret mister datainnholdet når strømmes tas av. Langtidslagring av program og data gjøres derfor på sekundærlager som disk, minnepinner, CD og magnetbånd.

Mange programmer er under utførelse på samme tid. Dess større arbeidslager, dess flere programmer får plass i arbeidslageret samtidig. Hvis arbeidslageret er lite, må programmer som ikke er aktive i øyeblikket vike plass. Før det igjen kan fortsette utførelsen må det leses inn igjen.

Prosessen med å kaste ut inaktive programmer og lese inn igjen et program som skal aktiveres kalles «swapping». Swapping er en intern administrasjon som stjeler ressurser, og beste måten å øke en datamaskins kapasitet på er ofte å anskaffe mer arbeidslager.

Arbeidslager er bygget opp av minnebrikker, nesten alltid er det DRAM – dynamisk RAM som blir brukt. Statisk RAM - SRAM er hurtigere, men også dyrere per lagret enhet. Over tid har prosessorhastigheten økt og antallet CPUer har økt med utviklingen av multikjerneprosessorer og alle skal ha data og instruksjoner fra ett arbeidslager. Hastigheten for lagerbrikker har ikke økt like fort som for CPUer. Utforming av arbeidslageret slik at det kan møte ønskene om høy ytelse er en stor utfordring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.