Bordeauxvin, røde og hvite franske kvalitetsviner fra et nærmere avgrenset område i departementet Gironde, med byen Bordeaux som naturlig sentrum og viktigste eksportplass. Årlig produksjon rundt 600 mill. liter, hvorav en fjerdedel er hvitvin. Bordeauxvin er blant de aller fremste franske kvalitetsviner, og produksjonen omfatter toppytelser (røde: Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut Brion, Château Ausone, Château Cheval Blanc, Château Petrus m.m., hvite: Château d'Yquem m.m.), som alle hører med blant verdens dyreste viner. Bordeauxvinens kvalitet og særpreg skyldes dels jordsmonnet, særlig den grusaktige jorden i Médoc og Graves, og de druesorter som dyrkes. Av druesortene ansees den røde Cabernet Sauvignon som den viktigste. Denne gir fylde og bouquet, mens den tidligere modne og mer dyrkede Merlot gir vinen en smidig og rund smak. Utslagsgivende er også klimaet, som preges av det nære Atlanterhavet. Klimavariasjonene er ganske store, og dette fører til betydelig forskjell mellom de «gode» og «mindre gode» årganger. De beste røde bordeauxviner stammer fra områdene Médoc (med kommunenavn som St. Estèphe, Pauillac, St. Julien, Margaux m.m.), Graves, St. Emilion og Pomerol. Gode røde bordeauxviner lages i områdene ved Bourg og Blaye. En betydelig del av produksjonen selges med betegnelsene Bordeaux Supérieur og Bordeaux.

Gode tørre hvitviner produseres i Graves, (spesielt Pessac-Lèognan), søte hvitviner av særlig høy kvalitet i Sauternes og Barsac. De enklere hvite bordeauxviner kan komme fra hele distriktet, og kalles ofte Bordeaux Blanc. De blir stadig tørrere i sin stil. Dette gjelder også de forholdsvis rimelige Entre-deux-Mers-vinene (fra områdene mellom elvene Garonne og Dordogne).

Karakteristisk for den røde bordeauxvinen er en ganske langsom utvikling dels på fat, dels på flaske, hvorunder den edle bordeauxvin-bouquet utvikler seg. I tidligere tider trengte bordeauxvinen som regel svært lang lagring for å nå full modenhet. Endringer så vel i dyrkingsmetoder som i innhøstingsteknikk, vinfremstilling og pleie har gitt stadig flere viner som utvikler seg raskere enn før. – Hvite bordeauxviner, særlig i lavere prisklasser og med lite utpreget sødme, bør drikkes som ganske unge. Svært mange bordeauxviner selges med slottsnavn, som det er flere tusen av. De fremste tappes bare på slottene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.