ansiktsurne

Ansiktsurner fra Polen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ansiktsurne er en egenartet leirkarform fra yngre bronsealder. Øvre del av karet er utformet som et menneskeansikt, og de er benyttet som gravurner. Ansiktsurner kjennes spesielt fra Danmark, Nord-Tyskland, Polen, Italia (Etruria) og Norge, samt et par funn fra Sverige.

Fra Norge er sju funn av ansiktsurner kjent, gjerne satt inn i små gravkammer av stein. Alle er fra rike landsbruksområder i Agder (Bringsvær i Grimstad) og Rogaland (Bø og Njølstad i kommune). Urnenes eneste dekor er to små hull som likner på øyne, men i et par tilfeller finnes også spor av neser. Nyere studier av formen på de norske funnene tyder på likheter med ansiktsurner fra Legnica i Polen, og kontakt mellom regionene har blitt postulert i form av handel eller ekteskap.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aasbøe, Malin 2008: Norwegian Face-Urns: Local Context and Interregional Contacts. I The Materiality of Death: Bodies, Burials, Beliefs, s. 105-113. Redigert av Fredrik Fahlander og Terje Østigård. BAR International Series 1768. Archaeopress, Oxford.
  • Haavaldsen, Per 1985: Sørnorske ansiktsurner – en lokal utforming av en kontinental oldsaksgruppe. I Artikkelsamling 1, s. 25-33. Redigert av Jenny-Rita Næss. AmS-Skrifter 11. Arkeologisk museum i Stavanger, Stavanger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg