Polysakkarider
Bildet viser tre typer polysakkarider: stivelse, glykogen og cellulose. Stivelse består igjen av to typer polysakkarider, amylose og amylopektin.

Amylose er en kjemisk forbindelse som er en av de to hovedkomponentene av stivelse. Den andre er amylopektin. Amylose er et polysakkarid.

Faktaboks

Uttale
amylˈose
Etymologi
av gresk ‘stivelse’

Amylosemolekylet er en lang, rett karbohydratkjede uten forgreninger, bygd opp av glukose-enheter med α(1,4)-bindinger. Relativ molekylmasse varierer fra noen tusen til 500 000.

Amylose er ikke løselig i vann, men den lange karbohydratkjeden krøller seg sammen til små runde nøster, miceller, som holder seg flytende i løsningen og gir blå farge som reaksjon på jod.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg