(C6H10O5)n, «dyrestivelse», organisk forbindelse som tjener som energikilde i dyreorganismer. Det er et polysakkarid med forgrenet struktur oppbygd av D-glukose (se karbohydrater). Glykogen dannes i de fleste vev i dyreorganismer, men hovedsakelig i muskler og lever, hvor det lagres som en karbohydratreserve. Muskelglykogen utgjør ca. 1 % av muskelvevets våtvekt. Leverglykogen, som utgjør ca. 5 % av våtvekten, er en viktig kilde for blodsukker (glukose). Nedbrytningen av glykogen katalyseres av enzymer og svake syrer. Ved muskelarbeid brytes glykogen enzymatisk ned til bl.a. pyrodruesyre og melkesyre. Se glykogenstoffskiftet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.