(C6H10O5)n, «dyrestivelse», organisk forbindelse som tjener som energikilde i dyreorganismer. Det er et polysakkarid med forgrenet struktur oppbygd av D-glukose (se karbohydrater). Glykogen dannes i de fleste vev i dyreorganismer, men hovedsakelig i muskler og lever, hvor det lagres som en karbohydratreserve. Muskelglykogen utgjør ca. 1 % av muskelvevets våtvekt. Leverglykogen, som utgjør ca. 5 % av våtvekten, er en viktig kilde for blodsukker (glukose). Nedbrytningen av glykogen katalyseres av enzymer og svake syrer. Ved muskelarbeid brytes glykogen enzymatisk ned til bl.a. pyrodruesyre og melkesyre. Se glykogenstoffskiftet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.