Alternativsamfunn, samfunn eller samfunnsgruppe som representerer et alternativ til det bestående og allment anerkjente. Både i teori og praksis har slike samfunn fra tid til annen dukket opp i historien, gjerne gjennom tanken om et eller annet idealsamfunn (se utopi, utopisk sosialisme).

Som et resultat av den økende økologiske bevissthet og kollektivfølelse er det en rekke steder gjort forsøk på å danne alternative samfunn innenfor den vestlige verden siden 1960-årene; det kan dreie seg om kollektiver som praktiserer alternativt jordbruk, eller større sosiale eksperimenter som Fristaden Christiania i København.

Felles for disse er ofte en søken etter og utprøving av nye former for organisering av jordbruks-, håndverks- og småindustri-produksjon. Alternativet ligger gjerne i en type helhetstenkning der for eksempel produksjon, distribusjon og konsum sees i sammenheng med andre familieformer og kollektive eiendomsforhold, alternativ teknologi, politisk organisering, fornuftig og økologisk riktig ressursforbruk og internasjonal solidaritet.

Videre er man gjerne opptatt av å skape alternativ kunst og kultur, legekunst og terapiformer, skoler og publikasjoner. Slike samfunn har gjerne hentet inspirasjon fra mange og ulike kilder, blant annet ikke-europeiske kulturer (særlig asiatiske og indianske).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.