alternativsamfunn

Artikkelstart

Alternativsamfunn, samfunn eller samfunnsgruppe som representerer et alternativ til det bestående og allment anerkjente. Både i teori og praksis har slike samfunn fra tid til annen dukket opp i historien, gjerne gjennom tanken om et eller annet idealsamfunn (se utopi, utopisk sosialisme).

Som et resultat av den økende økologiske bevissthet og kollektivfølelse er det en rekke steder gjort forsøk på å danne alternative samfunn innenfor den vestlige verden siden 1960-årene; det kan dreie seg om kollektiver som praktiserer alternativt jordbruk, eller større sosiale eksperimenter som Fristaden Christiania i København.

Felles for disse er ofte en søken etter og utprøving av nye former for organisering av jordbruks-, håndverks- og småindustri-produksjon. Alternativet ligger gjerne i en type helhetstenkning der for eksempel produksjon, distribusjon og konsum sees i sammenheng med andre familieformer og kollektive eiendomsforhold, alternativ teknologi, politisk organisering, fornuftig og økologisk riktig ressursforbruk og internasjonal solidaritet.

Videre er man gjerne opptatt av å skape alternativ kunst og kultur, legekunst og terapiformer, skoler og publikasjoner. Slike samfunn har gjerne hentet inspirasjon fra mange og ulike kilder, blant annet ikke-europeiske kulturer (særlig asiatiske og indianske).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg