Fotball er den mest populære sporten i Afrika, og fotball er også den mest populære sporten i samtlige afrikanske land, selv om rugby og cricket er veldig populært i Sør-Afrika.

Fotball ble først introdusert til Afrika på tidlig 1860-tall av europere, som følge av koloniseringen av Afrika. De første kampene ble spilt i Sør-Afrika i 1862 mellom soldater og sivile, og det var ingen regler i den kampen.

Den første fotballforbund-organisasjonen i Afrika, Pietermaritzburg County Football Association, ble grunnlagt i 1880. Savages FC og Gezira SC i Sør-Afrika er de to eldste klubbene i Afrika. Begge ble grunnlagt i 1882.

Det afrikanske fotballforbundet heter Confederation of African Football (CAF). Det ble stiftet 10. februar 1957 i Egypt og er det administrative overforbundet for alle afrikanske landslag, og representerer Afrika i FIFA. Totalt 55 land er med i CAF.

Fotball-VM har blitt arrangert én gang i et afrikansk land – i Sør-Afrika i 2010. Det ble en folkefest uten like, fra første kamp mellom Sør-Afrika og Mexico foran 85 000 tilskuere, til finalen mellom Spania og Nederland, da Spania vant etter ekstraomganger foran like mange tilskuere.

Afrikamesterskapet

Det er CAF som arrangerer African Cup of Nations (AFCON), eller Afrikamesterskapet, som er Afrikas svar på Europamesterskapet. Mens EM spilles hvert fjerde år i Europa, holdes Afrikamesterskapet annenhvert år.

Turneringen ble første gang avholdt i 1957, med bare tre deltakende nasjoner – Egypt, Sudan og Etiopia. Sør-Afrika skulle opprinnelig være med, men grunnet apartheid fikk de ikke lov. Egypt vant den første turneringen etter 4–0-seier i finalen over Etiopia.

Nå er det 24 land som deltar i turneringen annenhvert år, og turneringen spilles i januar og februar når den avholdes. I 2024 er det Elfenbenskysten som arrangerer turneringen.

Egypt er den mest suksessrike nasjonen i AFCON-sammenheng og har vunnet mesterskapet sju ganger. Senegal er regjerende mester etter at de vant på straffer over Egypt i 2021.

De mest kjente spillerne fra Afrika – både aktive og tidligere aktive – er Didier Drogba (Elfenbenskysten), Gervinho (Elfenbenskysten) Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Sadio Mané (Senegal), Mohamed Salah (Egypt), John Obi Mikel (Nigeria), George Weah (Liberia), Riyad Mahrez (Algerie), Samuel Eto'o (Kamerun), Yaya Touré (Elfenbenskysten), Kolo Touré (Elfenbenskysten), Michael Essien (Ghana) og Jay-Jay Okocha (Nigeria).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg