adaptiv radiasjon

Artikkelstart

Adaptiv radiasjon, eksplosjonsartet utvikling av nye arter innenfor et relativt kort tidsrom. Felles for adaptive radiasjoner er at mange nye livsformer raskt fyller opp økologiske nisjer som står tomme.

Adaptive radiasjoner kan skje på forskjellige måter:

  • En adaptiv radiasjon kan oppstå hvis noen få individer forflytter seg til et nytt område hvor det eksisterer få eller ingen andre arter som konkurrenter med dem om ressursene de trenger for å overleve og formere seg. Darwins finker på Galápagosøyene er et eksempel på denne typen adaptiv radiasjon.
  • Hvis en gruppe arter dør ut kan nisjene deres blir ledige og raskt fylles av nye arter. Noen forskere hevder dette skjedde når dinosaurene døde ut og pattedyrene overtok deres økologiske nisjer, men ikke alle er enige i dette.
  • Mange nye arter kan raskt utvikle seg hvis naturlig utvalg fører til en tilpasning som gjør det mulig å benytte helt nye ressurser som før ikke var tilgjengelig. Et eksempel på denne typen radiasjon er når pattedyrene utviklet muligheten til å fly. De eneste pattedyrene som kan fly aktivt er flaggermus. Flaggermus er en av de mest artsrike ordenene av pattedyr og finnes på alle verdens kontinenter med unntak av Antarktis.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg