abondance

Abondance
Abondance
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Abondance er en halvfast ost med naturlig skorpe fra abondancedalen i regionen Haut-Savoie i det østlige Frankrike. Abondance ystes av hel, kumelk og formes til hjul på seks til tolv kilo, med en karakteristisk konkav side.

Osten modnes fra minimum 100 dager og opp til ni måneder. Den har en hard, gyldenbrun skorpe, mens selve osten har blekgul farge og kompakt konsistens, selv om noen små hull kan forekomme. Smaken er kompleks, fruktig og med hint av nøtter.

Kun melk fra kvegrasene Tarentaise, også kjent som Tarine, Montbéliarde og Abondance, kan benyttes. Sommerfôret er gress, og vinterfôret er høy.

Abondance ystes på 65 gårdsysterier i området samt på små kooperativer (fruitières). I alt er det rundt 200 gårdsbruk som leverer melk, inkludert de som yster selv. Gårdsostene har en grønn etikett, mens kooperativostene har rød. Årlig produksjonsvolum er på 2 400 tonn.

Osten har en lang historie og ble blant annet servert under pavevalget i Avignon i 1381.

Abondance har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1990 og den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg