Faktaboks

Yehudi Menuhin
fra 1993 baron of Stoke d'Abernon
Uttale
menjˈu:in
Født
22. april 1916, New York, USA
Død
12. mars 1999, Berlin, Tyskland
Yehudi Menuhin

Yehudi Menuhin

Av /NTB Scanpix ※.

Yehudi Menuhin var en amerikansk fiolinist og dirigent som ble britisk statsborger fra 1985. Han drev utstrakt turnévirksomhet i USA og Europa og regnes som en av 1900-tallets fremste fiolinister. Fra 1950-årene gjorde han også seg bemerket som dirigent.

Munuhin var elev av Louis Persinger i San Francisco, senere av Georges Enescu og Adolf Busch i Europa. Han opptrådte allerede i sjuårsalderen og hadde en sensasjonell debut med New York-filharmonien i 1927.

Menuhin hadde et allsidig interessefelt, som for eksempel musikkpedagogikk og indisk musikk. Han engasjerte seg også i flere musikkfestspill, blant annet i Gstaad, Bath og Windsor, og var president for International Music Council i årene 1969–1975. I England skapte han en skole for spesielle talenter. Han laget filmer, fjernsynsprogrammer og skrev flere bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg